Els espanyols no s'ho pensen: un 79% afirma que denunciaria el frau bancari en línia

Espanya es col·loca al tercer lloc, darrere de Suècia i Grècia, amb un 82% i el 79% respectivament

Per

Bolsamania | 12 gen, 2021

Actualitzat : 13:48

Amb el major ús d'Internet, les compres han anat augmentant i amb això les estafes en línia. Tant els fraus bancaris derivats de pàgines web falses com els robatoris d'identitat s'han convertit en un problema complicat de combatre's. No obstant això, sempre que es pugui s'ha de denunciar a la policia. A casa nostra aquesta idea ha calat, i és que un 79% dels espanyols afirma que denunciarien si hagués alguna vegada frau bancari a la xarxa.

Així es desprèn d'un estudi de Prolifics Testing, que investiga el comportament dels ciutadans europeus davant d'aquests atacs. Tal com explica, amb l'augment de les restriccions i els confinaments derivats de la crisi del coronavirus, l'ús d'Internet s'ha estès a totes les esferes de la població. Simultàniament, la xifra d'estafadors ha anat creixent i els menys experimentats en l'accés a la xarxa poden caure en el parany. L'estudi revela que, de mitjana, el 65% dels europeus denunciarien davant la policia qualsevol cas de frau bancari que impliqui robatori d'informació o estafa.

Els espanyols se situen al tercer lloc, amb un 79%, darrere de Suècia i Grècia, amb un 82% i 79% respectivament. La proactivitat dels usuaris amb aquesta problemàtica és imprescindible perquè els equips policials d'investigació desmuntin grups organitzats de frau bancari. Per contra, Romania (54%), Regne Unit (53%), Letònia (52%) i Eslovàquia (48%) es col·loquen a la cua com els països on menys es reclama a les autoritats pertinents l'aparició d'estafadors bancaris a la web.

Durant èpoques com el període de compres de Nadal o la campanya del Black Friday, són molts els estafadors que, mitjançant phishing o altres mètodes, pretenen enganyar els compradors. La manca de confiança als portals de compra és un factor fonamental que acaba generant pèrdues per a les marques, la xifra de la qual va arribar el 2019 als 291.700 milions d'euros, segons l'empresa de pagament electrònic Adyen.

UN 80% DENUNCIARIA LA ROBATORI D'IDENTITAT

El dossier de Prolifics Testing apunta que fins a un 80% dels espanyols denunciaria la robatori d'identitat, acte que s'ha intensificat durant el 2020. D'aquesta manera, Espanya ocuparia el cinquè lloc de la classificació, i per sobre de la mitjana de la Unió Europea , amb un 70%. Suècia, un cop més, es converteix en el país més actiu en la lluita contra els robatoris d'identitat, amb un 92% dels enquestats. Romania i Eslovàquia es mantenen al final de la taula, juntament amb Malta i Irlanda.

No obstant això, si mirem les dades de desembre de CSIC, el 2019 va augmentar la ciberdelinqüència un 35% a nivell mundial pel que fa a l'any anterior. Els investigadors David Arroyo, Víctor Gayoso i Luis Herández, autors del llibre Ciberseguretat, afirmen que "el ciberespai no és un mer annex del món real, sinó un dels elements que actualment el configuren, de manera que es pot constituir en causa i efecte al món físic".

Segons la informació publicada al llibre, Espanya es col·loca com el país on es produeixen majors robatoris d'identitat a tota la UE. Per aquest motiu la iniciativa dels usuaris espanyols per denunciar aquest tipus d'actes delictius se situa a les primeres posicions del rànquing.

SOLUCIONS CONTRA EL FRAU

Denunciar davant la policia és una de les primeres regles que cal seguir quan ens trobem amb aquests delictes. No obstant això, hi ha altres alternatives o passos a seguir per no caure en el frau. En el cas de les compres per Internet, un informe d'IBM alerta que les webs amb preus irrisoris o descomptes impossibles són una de les trampes que hem d'evitar. A més, en el cas que completem una transacció, hi haurà sempre un portal de verificació de la targeta de crèdit, de manera que la compra sigui el més segura possible.

En aquest sentit, l'1 de gener va entrar en vigor l'autenticació reforçada, SCA per les sigles en anglès, establert dins de la regulació europea sobre serveis de pagaments electrònics PSD2. Així, a partir d'ara, per a la realització de qualsevol pagament haurem de demostrar que el comprador som cada un de nosaltres, ja sigui mitjançant un codi mòbil, reconeixement facial o empremta dactilar.

Així mateix, amb l'auge de l'e-commerce, Adyen va crear el 2019 3DS2, una plataforma de pagaments destinada a agilitar i simplificar les transaccions, a més de disposar d'un sistema de protecció contra el frau mitjançant intel·ligència artificial i machine learning.

Últimas noticias