Els economistes asseguren que tanta modificació dels impostos "desincentivarà la inversió"

El REAF comptabilitza 200 alteracions de l'Impost de Societats durant l'última dècada

Per

Bolsamania | 10 jul, 2018

El nou Govern de Pedro Sánchez té com a objectiu modificar el fisc nacional a la recerca d'una major recaptació. Alternatives com un impost a la banca, l'anomenada 'taxa Google' o una reforma de l'Impost de Societats han sonat en el si del Partit Socialista durant les últimes setmanes. Una aplicació que el Consell General d'Economistes Espanyols no ha volgut valorar per la inexactitud del seu disseny, encara que sí que asseguren que un nou canvi en la legislació comportarà una "major inseguretat jurídica" i "desincentivarà la inversió tant estrangera com nacional".

En concret, el Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF) ha comptabilitzat un total de 200 modificacions en l'Impost de Societats des de 2008 per l'efecte d'almenys dotze textos legals d'importància, incloent-hi una reforma integral, i amb canvis en aspectes d'alta sensibilitat com la correcció de la doble imposició, la deducció de deterioraments i de les pèrdua en la transmissió de carteres; la introducció de limitacions a la deducció de despeses financeres, bases negatives i deduccions, o l'augment per sorpresa de l'import dels pagaments fraccionats.

L'organisme ha indicat que malgrat observar un major volum de beneficis en l'activitat empresarial, a la recaptació per societats "li costa remuntar". Una situació que mesures excepcionals com les restriccions a la compensació de pèrdues, la limitació de les deduccions per doble imposició, la impossibilitat de deduir deterioraments o el fort increment dels pagaments fraccionats no estan aconseguint revertir.

El Registre ha volgut explicar aquest fenomen a través de les pèrdues acumulades del teixit empresarial espanyol que es comencen a compensar i a la internacionalització de les principals companyies el benefici de la quals tributa fora d'Espanya. En qualsevol cas, el REAF estima que el percentatge de recaptació sobre el PIB del país estarà proper al 2,5% i es mantindrà en línia amb la resta de potències del nostre entorn.

Durant una trobada per a la presentació del treball 'Declaració de Societats 2017 i novetats 2018' organitzat pel Consell General d'Economistes aquest dimarts, el professor Eduardo Sanz Gadea ha analitzat el context dels impostos nacionals en una economia tan globalitzada com l'espanyola. L'expert ha expressat que impostos com el de societats es troben "en una cruïlla" des del moment en què els estats no estan preparats per gravar els beneficis que no es generen a través d'una seu física, quan en els nostres dies cada vegada s’aporta més valor a la cadena productiva des de llocs virtuals. D'altra banda, l'exinspector d'Hisenda ha aprofundit en la problemàtica que resulta d'empreses multinacionals el benefici de les quals es troba deslocalitzat i ha advocat per l'aplicació de solucions de calat internacional, com la plantejada per Alemanya i França, en lloc d'implantar gravàmens sectorials.

Últimas noticias