Els cinc reptes a què s'enfronta Wall Street d'aquí a finals d'any
La Fed, les eleccions dels EUA o la incertesa de l'economia són alguns dels obstacles que haurà d'esquivar la borsa de Nova York
- La subida de tipos y la elevada cotización a ratios de PER de las empresas cotizantes pueden resultar un lastre para el S&P 500
- El sector energético y el de materiales básicos va a seguir siendo uno de los más afectados
- Los sectores que mejor se va a comportar mejor van a ser los que tengan su actividad en el mercado doméstico
- En castellano: Los cinco retos a los que se enfrenta Wall Street de aquí a final de año
Actualitzat : 08:32
Wall Street ha començat el segon semestre de l'any marcant màxims històrics en el preu de tancament de dos dels seus índexs (Dow Jones i S&P 500). No obstant això, en aquests sis mesos té molts reptes als quals enfrontar-se: la Fed, les eleccions o la incertesa econòmica en són alguns. El sector energètic i el de materials bàsics seguirà sent un dels més afectats.
Felipe López-Gálvez, analista de Self Bank, explica que aquesta segona meitat de l'any Wall Street estarà afectat per "una barreja entre la política de la Fed, l'evolució dels riscs globals i els resultats empresarials". A més, apunta que si es confirmen les estimacions, "el tercer trimestre de l'any posarà fi a una ratxa de cinc trimestres consecutius amb descens de beneficis a l'S&P 500".
Així, el sector energètic i el de materials bàsics seguirà sent un dels més perjudicats en termes de benefici. En canvi, els sectors que es comportaran millor seran els que tinguin gran quantitat de la seva activitat en el mercat domèstic, tal com afirma l'analista. "L'apreciació del dòlar no els perjudicaran tant com a aquelles empreses netament exportadores que tindran uns majors costos productius que les faran menys competitives a l'exterior", comenta
Felipe López-Gálvez.
1. LA RESERVA FEDERAL
Després de cada reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed), el mercat es comporta segons les declaracions de la trobada. L'analista de Self Bank assenyala que les reunions de la Fed "resultaran crucials en l'esdevenir de la borsa americana". De fet, afegeix que Wall Street està tenint un comportament positiu tot i la insistència de la Fed a deixar clar que la pujada de tipus serà progressiva i inalterable.
El 6 de juliol es van conèixer les actes de l'última reunió de juny a on es van evidenciar les divisions sobre una pujada de tipus. Els informes d'ocupació i l'evolució de l'economia nord-americana són alguns dels objectius que volen observar els membres de la Fed per apujar els tipus. Tot i això, el president de la Fed de Dallas, Robert Kaplan, assegura que els tipus han de tenir una pujada "lenta, progressiva i amb cura".
"Tot i que l'apreciació del dòlar pot acabar resultant un llast per a la borsa americana pel possible major atractiu en bons i renda fixa, la pujada de tipus pot resultar atractiu per a sectors com el financer que es trobarà amb un major marge operatiu", explica Felipe López-Gálvez.
2. ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS EUA
Les eleccions per al President dels Estats Units de 2016, programades el dimarts 8 de novembre de 2016, seran les 58 eleccions presidencials. Els candidats per als comicis són Hillary Clinton pel partit Demòcrata i Donald Trump pel partit Republicà. "A diferència del que hom pogués pensar, històricament les borses de Wall Street s'han comportat millor amb governs demòcrates que amb republicans", assenyala l'analista de Self Bank.
No obstant això, per saber com afecten les eleccions al mercat nord-americà cal centrar-se en les propostes dels dos candidats. D'una banda, Donald Trump està prioritzant polítiques fiscals més flexibles per a empreses i particulars. La conseqüència, segons valoren els analistes, serà una disminució de la recaptació de l'estat americà i un increment del dèficit públic.
D'altra banda, Hilary Clinton buscarà polítiques que prioritzin l'ocupació i la disminució de la desigualtat. Hi ha una aposta clara per establir impostos progressius més exigents per a les majors fortunes nord-americanes i estables per a classe mitjana. Així que, tal com resumeix López Gálvez, els demòcrates consideren que la combinació d'aquestes modificacions fiscals juntament amb millores de l'ocupació nord-americana són la clau per a millor el dèficit dels EUA.
Segons afegeix l'analista, la preferència dels mercats financers per Clinton s'està deixant notar en les donacions realitzades per directius de Wall Street, amb les que surt guanyant clarament la candidata demòcrata.
3. EL PETROLI
L'alta volatilitat en el preu del petroli és un altre dels reptes als quals s'ha d'enfrontar aquest segon semestre Wall Street. Els inversors que estiguin buscant una aposta segura no haurien de fixar-se ni en el petroli ni en els valors relacionats amb el sector d'aquí a finals d'any. Aquesta és la recomanació de Gesconsult, els experts assenyalen que el preu del petroli sembla haver-se estancat en els 50 dòlars per barril i que aquest nivell "és més per estar fora que dins".
La caiguda dels preus del petroli entre 2015 i principis de 2016, en passar de més de 100 dòlars a menys de 30 i marcar mínims de 12 anys, va suposar un col·lapse per a la indústria petroliera, amb el tancament de multitud d'empreses i plataformes de extracció als Estats Units.
No obstant això, els preus van rebotar després un 80% fins al voltant dels 50 dòlars, on semblen haver-se estabilitzat, i els experts anticipen que amb una pujada addicional fins als 60 dòlars, el 70% dels projectes seria viable a llarg termini. Els preus es mantindran entre 45 i 50 dòlars durant els propers 12 mesos, segons projecten els economistes de Goldman Sachs.
4. LA INCERTESA PEL BREXIT
L'economia dels Estats Units també va sentir els efectes de la decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea (UE) el passat 23 de juny, amb caigudes abruptes a Wall Street i preocupació perquè la recerca de refugi segur dels inversors pressioni encara més el dòlar a l'alça i encareixi les exportacions.
Sembla, però, que la borsa novaiorquesa s'ha oblidat del Brexit i torna a confiar en el seu mercat. Els inversors estan més preocupats pel que faci el petroli o la Fed que per la decisió de deixar la UE per part del Regne Unit. La setmana posterior al referèndum, Wall Street es va veure seriosament perjudicat, però va poder recuperar-se.
"La major estabilitat en EUA i les incerteses que existeixen en altres regions occidentals seguiran fent de la borsa americana una mena de `refugi' dins dels actius de riscos", assegura l'analista López-Gálvez.
5. ELS MÀXIMS DELS ÍNDEXS
Els últims dies, els índexs Dow Jones i S&P 500 han assolit màxims històrics en els seus preus de tancament. No obstant això, Felipe López-Gálvez adverteix que la pujada de tipus i l'elevada cotització a ràtios de PER de les empreses cotitzants del selectiu nord-americà poden resultar un llast per a l'S&P 500.
No obstant això, "no hem de descartar completament que aquest índex continuï amb aquesta tendència alcista per motius com l'actual situació de bonança econòmica en què es troba immers els EUA i les positives dades d'ocupació anunciades divendres de la setmana passada".
De fet, l'analista de Self Bank apunta que la borsa americana no és immune a cap crisi, però que "els inversors a llarg termini són conscients que històricament el país sempre ha sabut refer-se’n".