Els analistes subratllen "la doble derrota de Mariano Rajoy a les eleccions de Catalunya"

La majoria independentista i la caiguda electoral del PP assenyalen el president, segons els informes de les cases d'anàlisi

Per

Bolsamania | 22 des, 2017

Actualitzat : 13:44

Les eleccions del 21-D a Catalunya han fet pujar Ciutadans com el partit més votat. No obstant això, el bàndol independentista compta amb majoria absoluta al Parlament. Davant d'aquest escenari, els analistes dels bancs d'anàlisi assenyalen Mariano Rajoy com la gran derrota a la nit electoral del passat dijous.

"Els resultats de les eleccions regionals de Catalunya són un toc d'atenció per al primer ministre espanyol, Mariano Rajoy, que va patir dues derrotes importants", destaquen els experts del banc alemany Berenberg. Al seu informe, indiquen que el primer cop ha rebut per l'avanç dels tres partits pro-independentistes "tot i els esforços de Rajoy per reduir el poder del moviment independentista després de l’il·legal referèndum d'independència a l'1 d'octubre", indiquen.

En segon lloc, els analistes de l'entitat alemanya veuen com segona derrota la caiguda electoral del Partit Popular a Catalunya. "El mateix partit de Rajoy, el PP de centredreta, va acabar a l'últim lloc entre els principals partits i van aconseguir només 3 escons, 8 menys que durant les eleccions catalanes anteriors a 2015", destaquen. D'altra banda, Berenberg espera que el conflicte a Catalunya continuï, "tot i que sense una nova escalada de tensió comparable als esdeveniments d'octubre".

Barclays també aposta per una "desacceleració" del conflicte. La seva clau és la pèrdua de suport electoral de la CUP. "És l'únic dels tres partits pro-independència que encara insisteix en un camí unilateral cap a la independència i ha perdut més de la meitat dels seus parlamentaris en relació amb les eleccions de 2015", consideren.

Els experts valoren la victòria del bloc independentista matisant que, a diferència de la CUP, els altres dos partits pro-independentistes van abandonar el camí unilateral i van tornar al marc constitucional, "encara que la independència segueix sent el seu objectiu a llarg termini, JxCAT i ERC han assenyalat la seva voluntat d'establir un diàleg polític amb el govern central", considera el banc britànic.

"Ciutadans té el dubtós honor de ser el primer a tractar de formar un govern de coalició", apunta Claus Vistesen, economista en cap de la zona euro en Pantheon Macroeconomics. "Una cosa que no resultarà fàcil perquè una majoria pro-independentista en teoria prepara l'escena per una repetició del caos a principis d'aquest any", afegeix l'expert.

En línia amb la valoració de Barclays, Claus Vistesen dubte que la coalició pro-separatista intenti dissenyar una segona declaració unilateral d'independència, "però no podem descartar-la", matisa. "Fins que vegem quin tipus de coalició sorgeix, però, és difícil dir amb certesa què vol fer el moviment d'independència, si és que vol alguna cosa", declara l'analista Pantheon Macroeconomics.

La consultora estratègica, Vince, espera que les properes setmanes siguin crítiques "no només a Catalunya, sinó també a nivell nacional, ja que la majoria absoluta dels partits polítics independentistes reviu el major desafiament per al govern espanyol", apunten. Una problemàtica que s'incrementa per "les desavinences entre els dos partits més grans a favor de la independència i que els dos líders estan actualment impedits per prendre possessió del càrrec", recorden.

Marc de Muizon, analista de Deutsche Bank, també considera que la formació de Govern a Catalunya podria resultar molt difícil, "en part perquè els tres partits independentistes no van unir forces durant la campanya i ara haurien d'acordar un lideratge comú i una agenda política" , assenyala. També apunta que una altra incertesa és la situació dels independentistes electes que poden no aparèixer al Parlament regional perquè estan a l'exili o a la presó.

De cara al futur, l'expert de l'entitat alemanya recorda que no hi ha un termini per triar un president del Govern regional, "només una vegada que s'ha activat el vot d'investidura comença a funcionar el termini de 2 mesos per formar un govern" . Si després d'això no es vota cap govern, es realitzaran noves eleccions dins dels 40 als 60 dies. "Aquestes dates signifiquen que les noves eleccions regionals podrien estar passant a la primavera de 2018", assenyala Marc de Muizon.

Últimas noticias