Els analistes avisen a la banca sobre l'impost hipotecari: "Aquesta decisió pot ser apel·lada"

Diuen que l'estabilitat financera i l'impacte en les finances han influït en la decisió

Per

Bolsamania | 07 nov, 2018

La decisió del Tribunal Suprem sobre l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) ha sorprès el mercat, que esperava que mantingués la seva decisió que fos la banca la que pagués el tribut i no els clients, com finalment es va acordar. Ha estat una alenada d'aire fresc per al sector financer, encara que els analistes ja han advertit que "només s'ha guanyat una pilota de set, però no és, ni de bon tros, el final de la història". I és que els clients encara poden recórrer la decisió davant la Justícia europea.

Tot i que els analistes esperen una reacció positiva dels bancs en borsa a la decisió, també alerten que hi ha alguns factors que podrien "atenuar" aquesta pujada. UBS assegura que "és probable" que els clients acudeixin al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per recórrer la decisió del Suprem com ja van fer anteriorment amb les hipoteques. "Aquesta vegada el TJUE va contradir la sentència del Tribunal Suprem i va obligar a una retroactivitat total del sector, encara que aquesta vegada sembla més difícil atès que la sentència no ha anul·lat cap clàusula ni l'ha declarat abusiva".

Aquest cas ha estat "un toc d'atenció per als consumidors, que ara són conscients que poden reclamar part dels costos"

Els analistes del banc suís asseguren també que la banca no pot descartar l’"erosió del valor comptable" derivada dels litigis per l'existència d'altres casos oberts, com el de les hipoteques IRPH, la distribució de les despeses hipotecaris no tributaris o les qüestions específiques dels bancs al voltant dels pisos.

I en la mateixa idea incideix Kepler. En un informe, la companyia d'anàlisi explica que tot i que la decisió del Suprem "és el millor escenari possible per als bancs", cal no oblidar que "el litigi és aquí per quedar-se i que la decisió, molt probablement, serà portada davant la cort Europea". A més, recorden, hi ha el cas de l'IRPH i hi ha altres casos pendents que "es veuran activats i reforçats per aquesta publicitat".

La decisió, diuen els experts de Kepler, "és sorprenent perquè és controvertida", tot i que creuen que s'ha adoptat perquè "l'estabilitat financera i l'impacte de les finances públiques han influït en la decisió dels magistrats". Des d'aquesta entitat asseguren també que aquest cas ha estat "un toc d'atenció per als consumidors, que ara són conscients que poden reclamar part dels costos", tot i que creuen que a causa de la petita grandària de la reclamació mitjana, només el 15% dels clients reclamaran. És a dir, 1,5 milions, dels quals 200.000 ja han reclamat.

ALTRES AMENACES PER A LA BANCA

Les entitats financeres poden respirar tranquil·les, de moment. Així ho diuen els experts de Mirabaud, que recorden que els bancs s'enfronten a altres amenaces com la de les hipoteques referenciades a l'índex IRPH, que podria tenir un impacte de 10.5000 milions d'euros. I és que, recorda, "la Comissió Europea ha fet una sèrie d'observacions contràries a la sentència del Suprem, que havia eliminat el risc que presentaven aquests préstecs hipotecaris".

"Les observacions de la CE poden donar lloc a l'eliminació de la clàusula que fixa el tipus d'interès de l'índex de referència hipotecari IRPH en els préstecs hipotecaris, i en última instància els bancs poden ser considerats responsables de la devolució als clients dels interessos cobrats", diu Mirabaud.

Des d’Alphavalue destaquen que la decisió del Suprem sobre l'impost hipotecari "serà un bàlsam per als bancs espanyols", tot i que la realitat és que "els bancs haurien traslladat d'una altra manera el cost dels impostos d'haver-los estat encomanat el seu pagament", mentre que Bankinter destaca que la decisió ha servit per "aclarir la incertesa i garantir l'estabilitat del marc jurídic al mercat hipotecari".

El Govern ha avançat que analitzarà i estudiarà l'impacte de la decisió i fixarà la seva posició durant els pròxims dies. Renta 4 no descarta que l'Executiu de Pedro Sánchez "canviï la llei perquè sigui el banc que hagi de pagar", i recorda que "s'està tramitant la nova llei hipotecària al Congrés que s'adaptarà a la normativa europea i fixarà quines despeses haurà de pagar el banc i quins el client ". Aquesta normativa podria debatre el 19 de novembre.

Últimas noticias