Els altres bancs centrals que també revisen tipus aquest mes, amb permís del BCE i la Fed
Aquest dijous es coneix per fi la decisió del Banc Central Europeu
Al costat del Banc Central Europeu (BCE), aquest mateix dijous, i a la Reserva Federal (Fed) -celebra reunió els dies 17 i 18 d'aquest mes-, altres bancs centrals també comunicaran les seves decisions de tipus abans que s'acabi l'any. Ahir dimecres ho va fer el Banc del Canadà (va retallar en 50 pb, fins al 3,25%), i avui acompanya el BCE el Banc Nacional de Suïssa (SNB), que ha rebaixat taxes en 50 punts bàsics, fins al 0,5%.
"La pressió inflacionària subjacent ha disminuït novament aquest trimestre. La flexibilització de la política monetària adoptada avui per l'SNB té en compte aquest desenvolupament. L'SNB continuarà vigilant la situació de prop i ajustarà la seva política monetària, si cal, per assegurar que la inflació es mantingui dins del rang compatible amb l'estabilitat de preus a mitjà termini", ha dit l'SNB al seu comunicat.
Superada la reunió de la setmana que ve de la Fed, per a la qual s'espera una retallada de 25 punts bàsics (especialment després que l'IPC dels EUA sortís ahir en línia amb el que estava previst), arribarà el torn del Banc d'Anglaterra (BoE), que es pronuncia dijous, 19 de desembre.
"Encara que els mercats esperen tan poques retallades de tipus d'interès per al Banc d'Anglaterra com per a la Reserva Federal, les perspectives econòmiques són diferents entre les dues parts de la 'relació especial'", comenta Thozet.
"Les expectatives 'hawkish' per al BoE han portat a una bretxa històrica entre els tipus de l'euro i els de la lliura esterlina -ara són tan amplis com durant el mini drama pressupostari de Liz Truss. Tot i que el considerable dèficit britànic exigirà un finançament amb tipus reals elevats, l'economia del Regne Unit segueix vinculada a la del Vell Continent. Per això, és probable que el Banc d'Anglaterra segueixi els passos del BCE, i no els de la Reserva Federal, en el cicle de baixada de tipus, sobretot si les esperances dipositades en el consum per sostenir el creixement econòmic resulten efímeres", indica l'expert.
El mateix dia que el Banc d'Anglaterra, es pronuncia el Banc del Japó (BoJ), que en la reunió anterior d'octubre va mantenir els tipus d'interès sense canvis en 0,25% i va assenyalar la necessitat d'examinar de prop els desenvolupaments econòmics globals, destacant el seu enfocament en els riscos per a una fràgil recuperació domèstica en decidir quan endurir la política monetària novament.
El mercat espera una nova pausa en els tipus per part del BoJ aquesta darrera trobada de l'any.
"Malgrat el sòlid exercici econòmic del Japó al tercer trimestre, el mercat sembla cautelós sobre la disposició del banc central a prendre mesures audaços en la seva política monetària. Interpreto això com un reflex dels desafiaments estructurals en l'estratègia econòmica del Japó", indica Rania Gule, analista sènior a XS.com.