El virus tindrà un impacte de fins al 5,2% del PIB sobre els comptes dels països de la UE

Segons les estimacions de la Xarxa d'Institucions Fiscals Independents de la Unió Europea (EUIFIs)

Per

Europa Press | 17 abr, 2020

La Xarxa d'Institucions Fiscals Independents de la Unió Europea (EUIFIs) estima que la crisi podria suposar un impacte en els saldos pressupostaris d'entre el 2,4% i el 5,2% l'any 2020, i quantifica l'augment de la despesa derivada de la resposta fiscal dels països europeus en un 1,6% del PIB, amb un alleujament impositiu de l'1,4% del PIB, segons va indicar l'AIReF.

És el que es desprèn d'una edició especial del European Fiscal Monitor, en el qual la xarxa d'institucions fiscals independents de la UE, a la qual pertany l'AIReF, aglutina i permet comparar les mesures fiscals adoptades per 25 països membre de la UE i el Regne Unit per donar resposta a la crisi del Covid-19, fins a finals de març.

La xarxa explica que la pandèmia està afectant "notablement" totes les economies europees. De fet, segons les seves primeres estimacions, la crisi podria suposar un impacte en els saldos pressupostaris d'entre el 2,4% i el 5,2% l'any 2020. No obstant això, matisa que encara hi ha institucions fiscals independents que no han pogut quantificar l'impacte, i alguns països ja han reconegut que podria ser quatre vegades superior si les mesures de bloqueig es mantenen fins a final d'any.

Les 26 economies cobertes per les IFIs han posat en marxa més de 200 mesures fiscals per afrontar la pandèmia

Així mateix, assenyala que tots els països han aplicat algun tipus d'estímul fiscal per intentar limitar l'impacte del Covid-19, encara que no tots tenen la mateixa capacitat pels elevats nivells de dèficit estructural i deute públic. En concret, les 26 economies cobertes per les IFIs han posat en marxa més de 200 mesures fiscals per afrontar la pandèmia.

El European Fiscal Monitor sosté que la magnitud de la resposta fiscal "no té precedents". Sense comptar encara amb totes les dades, només amb la informació disponible, la majoria de països augmenta la despesa en un ordre de l'1,6% del PIB i ofereix alleujament impositiu de l'1,4% del PIB.

En concret, explica que es tracta de mesures fiscals directes temporals, fins a un any, que, probablement, s'ampliarien si resultessin insuficients. A més, en alguns països com Àustria, França, els Països Baixos i Espanya s'han aplicat programes oberts "la grandària dels quals es veurà més endavant". A aquestes mesures, s'hi sumen les indirectes, mitjançant les facilitats de crèdit i atorgament de garanties.

A més, assenyala l'impacte que la crisi del Covid-19 ha tingut sobre l'activitat de les Institucions Fiscals Independents, que han hagut d'ajornar i fins i tot cancel·lar l'emissió dels informes que havien de publicar aquestes setmanes i alliberar recursos per destinar-los a l'anàlisi i càlcul de l'impacte de la crisi i les mesures preses pels Governs. De fet, moltes de les institucions fiscals que formen part de la xarxa estan cooperant amb les autoritats nacionals i els governs per dissenyar estratègies sostenibles de polítiques fiscals que contribueixin a la recuperació econòmica.

Últimas noticias