El turisme segueix a l'alça: les pernoctacions hoteleres creixen un 3,1% fins a l'agost
Al vuitè mes de l'any es van registrar 46,7 milions de pernoctacions en establiments hotelers, un 0,5% més
- No obstant això, l'estada mitjana va baixar un 0,5% respecte a agost de 2016
- En castellano: El turismo sigue al alza: las pernoctaciones hoteleras crecen un 3,1% hasta agosto
Les dades segueixen avalant el bon estat de salut del sector turístic. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha donat a conèixer aquest divendres l'enquesta de conjuntura turística hotelera, que revela un augment de les pernoctacions hoteleres durant els vuit primers mesos de l'any. En concret, van augmentar un 3,1% fins a l'agost en relació amb el mateix període de l'any anterior. Quant a les dades del vuitè mes de l'any, es van comptabilitzar 46,7 milions de pernoctacions en establiments hotelers, un 0,5% més que l'agost de 2016.
Balears, Catalunya i Canàries tornen a repetir com les principals destinacions dels viatgers no residents a Espanya
A més, a l'agost les pernoctacions de viatgers residents a Espanya van disminuir un 1,2%, mentre que les dels no residents van augmentar un 1,5%, explica l'INE, que assenyala que aquest mes l'estada mitjana va baixar un 0,5% respecte a l'agost de 2016 i es va situar en 3,8 pernoctacions per viatger.
D'altra banda, durant el període agregat de juliol i agost, les pernoctacions van créixer un 1% respecte al mateix període de 2016. Les de residents van experimentar una caiguda de l’1,6%, mentre que les de no residents van pujar un 2,5%.
I pel que fa a les destinacions, Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana i Galícia van ser els elegits pels viatgers residents a Espanya a l'agost, amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del -4,5%, -5,5%, -4,1% i 6,5%, respectivament. Per la seva banda, Illes Balears segueix sent la principal destinació dels viatgers no residents al nostre país, amb un 33,5% del total de les pernoctacions. No obstant això, a Balears les pernoctacions d'estrangers van baixar un 1,4% respecte a agost de 2016.
Els següents destinacions dels no residents van ser Catalunya (amb el 21,4% del total de pernoctacions i un creixement de l’1,6%) i Canàries (amb el 19,5% del total i un descens del 0,1%).
ES COBREIX EL 77% DE LES PLACES OFERTES
A l'agost es va cobrir el 77,5% de les places ofertes, amb un descens anual del 0,4%. El grau d'ocupació per places en cap de setmana va baixar durant el vuitè mes de l'any un 0,2% fins situar-se al 80,2%. A més, Illes Balears va presentar el major grau d'ocupació per places durant l'agost (91,1%), seguides per Canàries (87,7%) i Comunitat Valenciana (81,2%).
Per zones turístiques, l'illa de Mallorca va aconseguir el major grau d'ocupació per places a l'agost (91,9%), mentre que Palma-Calvià es va alçar com el lloc amb major ocupació en cap de setmana (93,9%). La Costa del Sol va registrar, per la seva banda, el major nombre de pernoctacions, amb més de 2,4 milions. I per punts turístics, els que més pernoctacions van sumar van ser Barcelona, Madrid i Calvià. Formentera va presentar el major grau d'ocupació per places (97,5%) i Pollença el major grau d'ocupació en cap de setmana (97,4%).
Quant a l'origen de procedència dels viatgers, Estadística explica que el Regne Unit i Alemanya concentren el 25,7% i el 19,7%, respectivament, del total de pernoctacions de no residents en establiments hotelers a l'agost. El mercat britànic ha baixat durant el vuitè mes de l'any un 3,9%, mentre que l'alemany ha fet el mateix en un 5%. Les pernoctacions dels viatgers procedents de França, Itàlia i Països Baixos (els següents mercats emissors) van registrar unes taxes anuals del -5,4%, -2,2% i 7,1%, respectivament.
FACTURACIÓ MITJANA DE 105,6 EUROS PER HABITACIÓ
El Regne Unit i Alemanya concentren el 25,7% i el 19,7%, respectivament, del total de pernoctacions de no residents
Finalment, l'INE assenyala que la facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada (ADR) va ser de 105,6 euros a l'agost, fet que suposa un augment del 6% respecte al mateix mes de 2016. Mentre que l'ingrés mitjana diària per habitació disponible (RevPAR), que està condicionat per l'ocupació registrada als establiments hotelers, va arribar als 83,9 euros, és a dir, va sumar un increment del 6,4%.