El TJUE multa Espanya amb 3 milions d'euros pel retard de la reforma de l'estiba
Brussel·les demanava una sanció de 24 milions d'euros pel retard
- El Tribunal ja va fallar al desembre de 2014 que la legislació espanyola sobre aquesta matèria contravenia les regles europees
- En castellano: El TJUE multa a España con 3 millones de euros por el retraso de la reforma de la estiba
Actualitzat : 17:38
Dia clau per a Espanya. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha decidit aquest dijous imposar una multa de 3 milions d'euros a Espanya pel retard en l'aprovació de la reforma que liberalitza el sector de l'estiba. La Comissió Europea sol·licitava una sanció de 24 milions d'euros per aquesta infracció, de la qual el Govern estava 'advertit' des de 2014, encara que finalment la quantitat és molt menor.
Brussel·les proposava una multa diària a Espanya de 27.522 euros fins al moment en què s'aprovés la reforma
L'objectiu de la reforma de l'estiba, aprovada pel Consell de Ministres el passat 12 de maig i convalidada pel Congrés dels Diputats sis dies més tard, és complir amb la normativa comunitària. Cal recordar que el TJUE ja va fallar al desembre de 2014 que la legislació espanyola sobre aquesta matèria contravenia les regles europees i que havia de canviar-la.
La Comissió Europea va presentar un recurs davant del Tribunal amb seu a Luxemburg per no complir amb la sentència. En ell proposava una multa diària a Espanya de 27.522 euros fins al moment en què s'aprovés la reforma. A més, Brussel·les demanava una segona sanció de 134.122 euros diaris per cada dia de retard des que el TJUE fes pública la seva segona sentència.
L'Executiu comunitari va donar per bona la reforma aprovada al maig, després d'un primer intent fallit dos mesos abans, de manera que Espanya evitarà així que la Justícia europea imposi una multa en línia amb la segona sanció proposada per Brussel·les. Això no obstant, els jutges ni tan sols s'han cenyit al proposat per la Comissió Europea pel que fa a la primera sanció, i han fet cas a la seva petició d'imposar una multa de 24 milions d'euros, que equivaldria al període comprès entre l’11 de desembre de 2014 (data de la primera sentència) i el 12 de maig de 2017 (dia en què el Govern va aprovar el Decret Llei). La sanció s'ha quedat en 3 milions per haver "trigat a liberalitzar el sector dels serveis portuaris de manipulació de mercaderies".
El cas es remunta el 2011, quan la Comissió Europea va obrir un expedient a Espanya pel règim de treball portuari vigent. Davant la falta de reformes, Brussel·les va portar Espanya davant el TJUE al juny de 2013, que finalment va declarar al desembre de 2014 que la legislació espanyola era contrària a les normes europees.
PROVAT QUE ESPANYA NO VA ADOPTAR LES MESURES NECESSÀRIES
En la seva sentència d'aquest dijous, el Tribunal de Justícia declara provat que durant el terme del termini assenyalat per la Comissió, Espanya no havia adoptat les mesures necessàries per a l'execució de la sentència de 2014, recull El Mundo. A més, remarca que si bé "Espanya ha demostrat la seva bona fe, en particular cooperant estretament amb la Comissió durant el procediment administratiu previ", l'"incompliment que se li imputa va persistir durant un període de temps significatiu, ja que van transcórrer 29 mesos des que es va dictar la sentència d’11 de desembre de 2014 fins que va entrar en vigor la nova normativa per la qual s'adaptava la legislació nacional al qual disposa aquesta sentència".
Tot i que no es queda aquí, ja que el Tribunal amb seu a Luxemburg assenyala també que "l'incompliment s'ha de considerar greu, ja que afecta la llibertat d'establiment, que constitueix un dels principis fonamentals del mercat interior". Tot i això, només "considera oportú condemnar Espanya a abonar al pressupost de la Unió una quantitat a preu fet de 3 milions d'euros", cosa que sens dubte ajudarà a calmar els ànims al Govern que va defensar la necessitat d'aprovar com més aviat millor la reforma recordant la possible multa que aguaitava a Espanya.
LA MULTA ÉS CULPA DE L'OPOSICIÓ
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, no ha trigat a valorar la multa, i ha dit que el que ha passat deriva del rebuig dels grups polítics del Congrés que van impedir aprovar el Decret Llei de reestructuració d'aquest sector en el primer intent, el del passat mes de març. "La primera vegada que vam acudir al Congrés per aprovar el Decret Llei de reforma de l'estiba teníem una notificació de la Comissió Europea que deia que, si ho aprovàvem, la part ja meritada de la multa, que llavors era de 24 milions, no anava a haver de pagar-se", ha explicat.
"Em sento orgullós que la feina del Govern, en col·laboració amb la Comissió Europea, hagi aconseguit posar fi definitiva al conflicte", ha dit De la Serna
"La segona ocasió que vam portem el Decret Llei al Congrés, al maig, la posició era diferent", ha dit De la Serna, que ha assegurat que "si s'hagués aprovat en la primera ocasió, els espanyols no haguessin hagut de pagar res". No obstant això, el ministre ha valorat positivament el fet que de la possible multa de 24 milions d'euros que el Tribunal de la UE podria haver imposat a Espanya, se n'hagi imposat finalment una sanció de 3 milions.
A més, De la Serna s'ha mostrat orgullós que el TJUE hagi reconegut l'esforç de l'Executiu per tirar endavant la reforma del sector de l'estiba. "Em sento orgullós que la feina del Govern, en col·laboració amb la Comissió Europea, hagi aconseguit posar fi definitiva al conflicte", ha dit. I ha assenyalat també que "ara ja tenim un sector de l'estiba liberalitzat, hem acabat amb l'últim monopoli que quedava al país i hem complert amb la nostra obligació com a país, perquè els tractats europeus, les lleis i les sentències estan per complir-les".
Segons De la Serna, "el Govern i els grups que van recolzar la convalidació de la reforma al Congrés van complir la seva obligació política enviar el senyal clar a Europa que Espanya és un país seriós que compleix amb les seves obligacions i, per suposat, amb les sentències que li cauen", ha conclòs.