El tipus màxim de l'IRPF pujarà dos punts a partir de 130.000 euros

Govern i Podem acorden que pugi quatre punts des de 300.000 euros

Per

Europa Press | 11 oct, 2018

El tipus màxim de l'IRPF s'elevarà dos punts per a les rendes a partir de 130.000 euros el 2019 i augmentarà quatre punts per als ingressos superiors a 300.000 euros, segons l'acord pressupostari que ha pactat el Govern de l'Estat amb Units Podem. Actualment, el tipus màxim de l'impost se situa al 45% en el tram estatal.

Així mateix, s'elevarà la fiscalitat de l'estalvi, que s'incrementarà a quatre punts percentuals per a rendes superiors als 140.000 euros, fins al 27%. Ara les plusvàlues de més de 50.000 euros estan gravades amb un tipus del 23%.

Actualment el tipus màxim de l'impost se situa en el 45% en el tram estatal

L'acord contempla també un augment de l'Impost sobre el Patrimoni, que s'incrementarà un 1% per a les fortunes de més de 10 milions d'euros, alhora que es rebaixarà al 4% el tipus de l'IVA aplicat als productes d'higiene femenina i al 10% el que grava els serveis veterinaris.

En l'Impost de societats, es crearà un tipus mínim del 15% sobre la base imposable per als grups que tributen en règim de consolidació fiscal i les empreses no-integrades en grups que tinguin l'import net de la xifra de negocis igual o superior a 20 milions d'euros, per la qual cosa no afectarà les pimes.

Addicionalment, per a les entitats de crèdit i explotació d'hidrocarburs el tipus de gravamen serà del 18%, atès que compten amb un tipus nominal que s'ha incrementat al 30%, enfront al 25% general.

També es limiten les exempcions per dividends i plusvàlues generats a l'exterior, que gaudeixen actualment d'una exempció del 100% i que es reduirà al 95%, per la qual cosa les empreses tributaran pel 5% dels guanys que obtinguin de les seves filials a l'exterior, com permet la directiva matriu-filial, segons l'acord.

Per a les pimes que facturin menys d'un milió d'euros es redueix el tipus nominal del 25% al 23%.

IMPOST SOBRE LES TRANSACCIONS FINANCERES i LA TAXA TECNOLÒGICA

L'acord contempla, igualment, la creació d'un impost sobre determinats serveis digitals, que gravarà aquelles empreses amb ingressos anuals totals, d'almenys 750 milions d'euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros. El nou tribut gravarà el 3% dels serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari.

A més, es crea un Impost sobre les Transaccions Financeres, consistent a gravar amb un 0,2% les operacions de compra d'accions espanyoles executades per operadors del sector financer. Només se sotmetran a tributació al 0,2% les accions emeses a Espanya d'empreses cotitzades la capitalització borsària de les quals sigui superior a 1.000 milions d'euros. No es gravarà la compra d'accions de pimes i empreses no-cotitzades.

Queden fora de l'àmbit de l'Impost el deute, tant públic com privat, i els derivats. Segons destaquen els signants de l'acord, es tracta d'una mesura que proposen i impulsen 10 països de la UE.

MÉS TRIBUTACIÓ A LES SOCIMIS

Pel que fa a les Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió en el Mercat Immobiliari (Socimi), que tenen el règim especial de tributació de les Institucions d'Inversió Col·lectiva, compten amb un tipus de gravamen del 0% per les rendes obtingudes en l'exercici de la seva activitat principal (lloguer i renda d'immobles).

Per les rendes que perceben en un altre tipus d'activitats, les Socimi han de pagar un tipus de gravamen del 25%. A partir d'ara, s'acorda aplicar un tipus de gravamen del 15% sobre els beneficis no distribuïts per aquest tipus d'entitats.

LES SICAVS, SOTA EL CONTROL DE L'AEAT

L'acord subscrit entre el Govern de l'Estat i Units Podem atorga als òrgans d'inspecció de l'Agència Tributària (AEAT) la competència per declarar efectes exclusivament tributaris l'incompliment dels requisits establerts per a les societats d'inversió de capital variable (Sicav) en la normativa financera. Les operacions d'aquest instrument d'inversió col·lectiva, que exigeix un capital mínim de 2,4 milions d'euros i 100 partícips, tributen actualment a l'1% en l'Impost de Societats. Les plusvàlues obtingudes ho fan al tipus fixat per a les rendes de capital.

S'afegirà a la llista de morosos als responsables solidaris i es reduirà l'import de deute per ser inclòs a la llista a 600.000 euros des del milió actual

D'aquesta manera, independentment que sigui la normativa financera la que reculli la definició del concret nombre mínim d'accionistes, el Govern espanyol i Podem creuen que no resulta justificat que es consideri incompetent l'AEAT per a la comprovació del requisit que la normativa tributària fa dependre expressament l'aplicació d'un règim tributari especial (especialment tributació a l'1% en l'Impost de societats).

Igualment s'establiran requisits addicionals per a l'aplicació per les Sicav del tipus impositiu reduït destinat a assegurar el seu caràcter d'instrument d'inversió col·lectiva. Per exemple, l'establiment d'un màxim de concentració de capital en mans d'un mateix inversor (incloent la participació de persones físiques o jurídiques vinculades), mesura que, si bé podria fer disminuir el volum del capital que rebrien aquestes entitats, "objectivaria el caràcter col·lectiu d'aquest vehicle d'inversió i facilitaria la regularització per l'AEAT dels supòsits d'ús fraudulent de Sicav", segons diu l'acord.

En matèria de lluita contra el frau fiscal, s'alinearà la llista nacional de paradisos fiscals amb els estàndards i llistes adoptats en el marc internacional, es limitarà l'ús efectiu a 1.000 euros entre empresaris i professionals (no afectarà els pagaments de ciutadans a títol individual) i s'afegirà a la llista de morosos els responsables solidaris i es reduirà l'import de deute per ser inclòs en la llista a 600.000 euros des del milió actual.

Últimas noticias