El Suprem declara exemptes de l'IRPF les prestacions per maternitat
Corregeix la postura de l'Agència Tributària, que defensava que havien de pagar
El Tribunal Suprem ha corregit l'Agència Tributària i ha establert com a doctrina legal que "les prestacions públiques per maternitat percebudes de la Seguretat Social estan exemptes de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF)". Així ho reflecteix en una sentència de la Secció Segona de la Sala III del Contenciós-Administratiu, que desestima un recurs de l'Advocacia de l'Estat, que defensava que aquestes prestacions no havien d'estar exemptes de l'IRPF.
Amb la seva decisió, l'alt tribunal confirma una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), de juny de 2017, que va estimar el recurs d'una dona i va ordenar Hisenda que li tornés la quantitat ingressada en l'IRPF de 2013 per la prestació per maternitat amb càrrec a la Seguretat Social percebuda durant aquest exercici.
Diu que la prestació per maternitat a càrrec de la Seguretat Social pot incorporar-se als supòsits d'exempció que preveu la Llei de l'IRPF
Com recorda el Suprem, l'Advocacia de l'Estat va recórrer aquesta última sentència per considerar que era contradictòria amb errors dels tribunals superiors de Castella i Lleó i Andalusia sobre la mateixa matèria. A més, argumentava que la prestació de maternitat satisfeta per la Seguretat Social té la funció de substituir la retribució normal (no exempta en l'IRPF) que obtindria la contribuent pel seu treball habitual i que ha deixat de percebre en gaudir del corresponent permís. Així mateix, afegia que no cal estendre les prestacions per maternitat de la Seguretat Social l'exempció que l'article 7 de la Llei de l'IRPF sí que estableix per a aquestes prestacions per maternitat quan procedeixen de les comunitats autònomes o entitats locals.
No obstant això, el Tribunal Suprem no comparteix aquest punt de vista. En la seva sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat José Díaz Delgado i que ha donat a conèixer aquest divendres, el Suprem considera que la prestació per maternitat a càrrec de l'Institut Nacional de la Seguretat Social pot incorporar-se els supòsits d'exempció de l'IRPF que preveu el paràgraf tercer lletra h de l'article 7 de la Llei de l'IRPF, quan disposa que "igualment estaran exemptes les altres prestacions públiques per naixement, part o adopció múltiple, adopció, fills a càrrec i orfandat".
L'alt tribunal remarca a la sentència que "l'exempció que s'estableix comprèn la prestació de maternitat i no només les de naixement, part múltiple, adopció i fill a càrrec, ja que es refereix expressament a la prestació per maternitat i no sembla pretendre que el seu abast es limiti a les concedides per les comunitats autònomes o entitats locals, sinó que tracta d'establir l'exempció de totes les prestacions per maternitat, sense distinció de l'òrgan públic del qual es perceben, cosa que condueix a estimar que tracta d'estendre l'abast" d'aquestes prestacions més enllà de les percebudes per les CCAA o els ajuntaments.
I no només això, ja que el Suprem també interpreta que la Llei de l'IRPF sembla donar a entendre que a més de les que van a càrrec de la Seguretat Social, entre les quals cal incardinar les prestacions per maternitat, estan exemptes les que pel mateix concepte es reconeguin per les comunitats autònomes i entitats locals, ja que en un altre cas la paraula 'també' que s'inclou en la redacció seria inútil, i "podria donar lloc a entendre que el legislador ha volgut exclusivament declarar exemptes aquestes últimes i excloure’n les estatals".
SITUACIONS PROTEGIDES
Finalment, el Suprem es recolza en una interpretació sistemàtica, basada en què la prestació per maternitat és el subsidi que gestiona la Seguretat Social que tracta de compensar la pèrdua d'ingressos del treballador a conseqüència del permís de descans pel naixement d'un fill, adopció, tutela o acolliment, i durant aquest període el contracte de treball queda en suspens interrompent l'activitat laboral. Per això, a tenor de l'article 177 de la Llei General de la Seguretat Social, el Suprem recorda que es consideren situacions protegides la maternitat, l'adopció, la guarda amb fins d'adopció i l'acolliment familiar, de conformitat amb el Codi Civil o les lleis civils de les comunitats autònomes que el regulin.
"En conseqüència la prestació per maternitat pot incardinar-se en el supòsit que preveu el paràgraf tercer de la lletra h de l'article 7 de la LIRPF, i per això el recurs de cassació ha de ser desestimat i establir com doctrina legal que 'les prestacions públiques per maternitat percebudes de la Seguretat Social estan exemptes de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques".