El superàvit comercial s'enfonsa un 96% sese comptar amb l'energia

Les exportacions augmenten un 2,4%, fins a un no rècord

Per

Bolsamania | 19 ago, 2016

Actualitzat : 10:15

Les exportacions espanyoles han augmentat un 2,3% entre gener i juny, fins a un nou màxim en la sèrie històrica amb 128.041 milions d'euros. Així, el dèficit comercial cau un 31,4% el primer semestre respecte als sis primers mesos de l'any anterior, i se situa en 7.878,3 milions d'euros. Però aquesta caiguda es deu a l'abaratiment de les compres en el sector energètic.

En conjunt, les importacions baixen un 0,5% fins al juny, amb un import final de 135.919,5 milions d'euros. Aquest moviment es produeix per la caiguda dels preus de les compres des de l'exterior en un 4,9%, ja que en volum augmenten un 4,6%, segons dades del Ministeri d'Economia i Competitivitat.

De fet, l'evolució dels preus també frena l'increment de les exportacions, que s'abarateixen un 2,4% segons els Índexs de Valor Unitari (IVUS) presos com a referència per Economia. En volum, les vendes a altres països creixen durant la primera meitat de l'any un 4,8% interanual.

Així, la balança comercial dóna un dèficit menor al registre un any abans en gairebé un terç. La taxa de cobertura, que mesura la relació entre exportacions i importacions d'un país, se situa en el 94,2%, 2,6 punts percentuals per sobre del primer semestre de 2015, quan es va quedar al 91,6%

El saldo energètic continua sent de dèficit, però amb una caiguda del 43,2% interanual "per la substancial caiguda dels preus de l'energia", explica Economia

El resultat final es produeix per l'impacte de l'evolució de la demanda de productes i serveis energètics i la variació de preus. El Ministeri explica que si no es té en compte el seu impacte en les dades agregades, el saldo comercial és d'un superàvit de 99,4 milions, davant els 2.560,2 milions dels sis primers mesos de l'any passat. És a dir, cau un 96%. El saldo energètic continua sent de dèficit, però amb una caiguda del 43,2% interanual "per la substancial caiguda dels preus de l'energia", explica el Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Les estadístiques del Ministeri comparen els resultats d'Espanya durant el primer semestre amb altres països. L'augment del 2,3% de les exportacions espanyoles contrasta amb els retrocessos registrats pel conjunt de la Zona Euro (-0,2%) i per la Unió Europea (-0,8%). També van baixar les exportacions de França (-1,2% interanual) i Regne Unit (-5,3%), mentre que es van mantenir estables a Itàlia (0,0%) i es van incrementar a Alemanya, tot i que menys (1,5%) que les d'Espanya. Fora de la UE, entre les grans economies també es redueixen les vendes a l'exterior dels Estats Units (-6,5%), la Xina (-6,9%) i el Japó (-8,7%).

EL SECTOR DE L'AUTOMÒBIL DISPARA EL SUPERÀVIT

El sector espanyol de l'automòbil, que engloba fabricants d'automòbils, de motos i de components, ha tancat el primer semestre amb un superàvit comercial de 4.101,9 milions d'euros, xifra que suposa una forta pujada del 58,6% en comparació del mateix període de l'any anterior.

En aquest sentit, les exportacions han crescut un 13,3% entre gener i juny, amb 24.224,2 milions d'euros, mentre que les importacions ho han fet un 7,1%, fins a 20.122,4 milions d'euros, segons les dades publicades pel Ministeri.

D'altra banda, al juny, el superàvit del sector a Espanya ha arribat als 920,7 milions d'euros, xifra que multiplica per més de dos la que es va comptabilitzar durant el mateix mes de l'exercici anterior. El sisè mes de l'any, la totalitat del sector de l'automòbil ha registrat unes exportacions per valor de 4.371,5 milions d'euros, un 15,7% més, alhora que les importacions han pujat un 2,2%, fins a 3.450, 8 milions d'euros.

ELS SECTORS QUE MÉS I MENYS VENEN A L'EXTERIOR

Les principals contribucions positives de les exportacions van provenir del sector automòbil

Durant els sis primers mesos de 2016 van evolucionar positivament les exportacions dels principals sectors. Així, els béns d'equip (20,2% del total) van créixer un 5,2% interanual; el sector de l'automòbil (18,9% del total) va continuar amb el seu "elevat creixement" amb un 13,3% interanual; i el sector d'alimentació, begudes i tabac (17,1% del total) també va veure incrementar les seves vendes a l'exterior un 6,3%, informa el Ministeri d'Economia. D'altra banda, van retrocedir les vendes dels sectors de productes energètics (-7,9% interanual) penalitzats pels baixos preus de l'energia, semimanufactures no químiques (-4,6%), matèries primeres (-10,5%) i altres mercaderies (-51,6%).

D'aquesta manera, les principals contribucions positives de les exportacions van provenir del sector automòbil (contribució de 2,3 punts percentuals en l'augment de les exportacions totals), alimentació, begudes i tabac (1,0 punts), béns d'equip (1,0 punts), manufactures de consum (0,7 punts) i béns de consum no perible (0,2 punts). Les úniques contribucions negatives del període van provenir dels sectors d'altres mercaderies (-1,7 punts), semimanufactures no químiques (-0,5 punts), productes energètics (-0,4 punts) i matèries primeres (-0,3 punts).

Pel que fa a les importacions, defensa Economia, "la consolidació de la recuperació de l'economia espanyola explica el creixement de la majoria dels sectors". Així, les importacions de béns d'equip (21,7% del total) es van incrementar un 9,5% interanual, les del sector automòbil (14,8% del total) van créixer un 7,1%, i les compres de manufactures de consum i de béns de consum no perible van créixer un 8,6% i 9,7%, respectivament.

AMB QUINS PAÏSOS COMERCIA MÉS ESPANYA?

Les exportacions continuen tenint en la Unió Europea la seva principal destinació, amb un 66,9% del total. Les vendes als socis comuntarios es van incrementar un 5,7% entre gener i juny de 2016 respecte al mateix període de l'any anterior. Les exportacions a la Zona Euro (52,1% del total), i les destinades a la resta de la Unió Europea (14,7% del total), augmenten un 5,2% i un 7,5% respectivament. En canvi, "la desfavorable conjuntura en els països emergents explica que les exportacions a tercers destinacions (33,1% del total) baixessin un 3,8% aquest període, amb descensos de les exportacions a l'Orient Mitjà (-3,9% ), l'Amèrica Llatina (-12,2%), l'Àfrica (-0,5%) i Oceania (-30,8%), mentre que van augmentar les destinades a Àsia exclòs l'Orient Mitjà (1,0%) i Amèrica del Nord (1,8%)", assenyala el Ministeri que dirigeix ​​Luis de Guindos.

Tot i el descens general de les vendes a tercers mercats, "tenen especial rellevància" els augments de les vendes a mercats amb gran potencial com Xile (+ 10,9%), la Xina (+ 14,9%), el Marroc (18, 1%), o els Estats Units (+ 2,5%).

Últimas noticias