El superàvit comercial s'enfonsa un 70% sense comptar l'energia
El resultat total entre exportacions i importacions és d'un dèficit de 8.436,1 milions d'euros entre gener i juliol
- Les exportacions assoleixen un nou rècord durant aquest període amb 149.407 milions
- Les importacions cauen un 2,3% per la disminució dels preus
- El resultat, sense comptar amb l'energia, és d'un superàvit de 1.013,6 milions
- En castellano: El superávit comercial se desploma un 70% sin contar la energía
Actualitzat : 10:29
Les dades d'exportacions i importacions confirmen una tendència clara en l'economia espanyola. El dèficit comercial disminueix com a conseqüència dels baixos preus del petroli, però el superàvit de la balança comercial excloent l'energia està disminuint aquest 2016 en comparació de l'any anterior.
Les estadístiques que ha fet públiques el Ministeri d'Economia i Competitivitat avui dijous així ho mostren. Les exportacions de mercaderies augmenten un 0,5% entre gener i juliol en comparació del mateix període de l'exercici anterior, i arriben a un nou màxim històric de 149.407,6 milions d'euros, com ja havien fet amb el registre del primer semestre.
El saldo no energètic mostra un superàvit de 1.013,6 milions d'euros durant els set primers mesos de l'any
Per la seva banda, les importacions es redueixen en un 2,3% fins als 157.843,7 milions d'euros. Tot i que en termes de volum augmenta un 2,5%, de manera que el resultat es produeix per una caiguda dels preus del 4,7%. Aquesta dada aporta una pista: els baixos preus del petroli alleugen el dèficit comercial. De fet, el dèficit energètic cau un 42,3%, "afavorit per la substancial caiguda dels preus", segons assenyala el mateix Ministeri.
Així, entre gener i juliol la diferència entre compres i vendes des d'Espanya a l'exterior es va situar en 8.436,1 milions d'euros, un 34,5% menys que el registrat durant els set primers mesos de 2017, en 12.876 milions. Es tracta del segon millor saldo comercial per a aquest període des de 1994, només millorat el 2013, segons informa el Ministeri. Així mateix, la taxa de cobertura se situa en el 94,7%, xifra que suposa un increment de 2,6 punts percentuals en la comparativa interanual. També en aquest cas és el segon major valor de la sèrie històrica, novament superat pel de 2013, en plena recessió.
El resultat és molt diferent si s'exclou l'energia i per tant l'impacte dels preus del petroli. En aquest cas el saldo no energètic llança un superàvit de 1.013,6 milions d'euros els set primers mesos de l'any, que contrasten amb la dada de 3.493,3 milions entre gener i juliol de 2015. La variació és d'un descens del 70,9%.
ELS SECTORS MÉS EXPORTADORS
Les principals categories d'exportacions "van evolucionar positivament" entre gener i juliol, segons destaca el Ministeri d'Economia i Competitivitat. Els béns d'equip (20,3% del total) augmenten un 3,6%, l'automòbil (18,7%) un 9,6%, i el sector d'alimentació, begudes i tabac (16,9%) un 5%. Per la seva banda, retrocedeixen les vendes a l'exterior de productes energètics un 8,6% pels baixos preus, els productes químics baixen un 1,6%, les semimanufactures no químiques un 5,8% i les matèries primeres un 12,4%.
Pel que fa a les destinacions, la Unió Europa segueix acaparant la major part de les exportacions espanyoles, amb un 66,7% del total, després d'incrementar un 3,7% fins al juliol. Comptant només països de la Zona Euro, el pes en la dada conjunta és del 51,9%, i registren també un augment que puja al 3,2%. Per la seva banda, el registre d'exportacions a tercers països, fora de la Unió Europea, cauen un 5,4% per "la desfavorable conjuntura en els països emergents".