El sentiment econòmic alemany cau al pitjor nivell en més de set anys
El ZEW ha baixat l'agost a -44,1, per sota de -24,5 del mes anterior
Les males dades per a Alemanya no frenen. Ara, el sentiment econòmic cau al pitjor nivell en més de set anys, segons l'índex ZEW d'agost publicat aquest dimarts, que apunta a un deteriorament significatiu en les perspectives de l'economia alemanya.
En concret, l'índex de sentiment econòmic, que mesura les expectatives per als pròxims sis mesos, es va situar l'agost en -44,1 enfront de -24,5 del mes anterior i a les expectatives de -28,5. Mentrestant, el sentiment econòmic ZEW de l'Eurozona per a l'agost va arribar a -43,6 en comparació amb -21,7 esperat i -20,3 de juliol.
"L'indicador ZEW de sentiment econòmic apunta a un deteriorament significatiu en les perspectives de l'economia alemanya. L'escalada més recent en la disputa comercial entre els EUA i la Xina, el risc de devaluacions competitives i la major probabilitat d'un Brexit sense acord exerceixen una pressió addicional sobre el ja feble creixement econòmic. El més probable és que això exerceixi més pressió sobre el desenvolupament de les exportacions alemanyes i la producció industrial", assegura el president de ZEW, Achim Wambach.
"L'indicador ZEW de sentiment econòmic apunta a un deteriorament significatiu en les perspectives de l'economia alemanya"
L'economia més gran d'Europa probablement es va contraure durant el segon trimestre a causa que el creixement global més lent i la incertesa d'una guerra comercial van pesar sobre la demanda. Des de llavors, les expectatives comercials s'han reduït encara més al nivell més baix en una dècada, i les enquestes apunten a una caiguda cada vegada més gran en la fabricació, afirmen a Bloomberg.
El deteriorament de les perspectives de creixement, ja que es pronostica que Alemanya s'expandirà només un 0,6% aquest any, ha impulsat les crides a un major estímul fiscal. No obstant això, fins ara el govern ha estat reticent. La cancellera Angela Merkel "mai ha deixat cap dubte" que manté l'objectiu d'un pressupost equilibrat, assegurava dilluns el seu portaveu, Steffen Seibert, quan se li va preguntar si l'administració estava considerant emetre nous deutes per finançar projectes ambientals.
Els analistes de ThinkMarkets opinen que les dades del ZEW "confirmen que el motor econòmic de l'Eurozona té seriosos problemes". "Això enforteix encara més l'argument que és hora d'estacionar els seus actius en un refugi segur". Mentrestant, des de Pantheon Macroeconomics asseguren que el descens és similar a l'assolit durant les crisis financeres el 2008 i 2011. "En aquesta ocasió, però, sembla que els inversors s'estan anticipant el caos".
"El persistent deteriorament en el sentiment, combinat amb els baixos nivells d'inflació, desencadenarà una resposta política per part del Banc Central Europeu (BCE), que hauria d'anunciar-se durant la reunió de setembre", creu Oxford Economics.