El sector serveis espanyol sorprèn amb un creixement accelerat al setembre

L'índex PMI va assenyalar el ritme d'augment més fort del sector des de l'abril del 2023

Per

Bolsamania | 03 oct, 2024

Actualitzat : 12:33

Tot i que s'esperava que el creixement s'alentís una mica al segon semestre davant el final de l'estiu, el sector serveis espanyol sorprèn en mostrar signes de creixement accelerat al setembre. De fet, l'índex PMI va assenyalar el ritme d'augment més fort des de l'abril del 2023. "Això torna a diferenciar Espanya de la resta dels països principals de la zona euro".

Així ho destaquen des d'Hamburg Commercial Bank, que argumenten que el consum privat continua sent el principal motor de creixement de l'economia.

Tot i això, afirmen que "cal ser cautelosos amb la interpretació actual de l'índex PMI del setembre" i creuen que, "per identificar una tendència més clara, l'atenció s'hauria de dirigir ja a l'octubre, que proporcionarà més indicis de la trajectòria de creixement cap a finals d´any".

En concret, l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis espanyol es va mantenir per sobre del nivell d'absència de canvis de 50 al setembre per tretzè mes consecutiu en situar-se a 57, enfront de 54.6 registrat a l'agost.

Les empreses enquestades van esmentar que l'enfortiment de la demanda del mercat va ser el factor clau que va permetre un creixement més gran de l'activitat al setembre. Les darreres dades van mostrar que els volums de noves comandes van augmentar marcadament i al ritme més ràpid des del maig. El creixement també va estar liderat principalment pel mercat intern. Tot i que els volums de noves comandes de clients de l'estranger van augmentar de nou al setembre, el ritme de creixement va ser el més feble registrat des de l'enquesta de l'abril.

Es va produir una creació d'ocupació gràcies a aquesta major activitat i als volums de noves comandes rebudes. El creixement de l'ocupació va ser el més fort en 17 mesos, ja que les empreses van reforçar les plantilles en resposta a l'augment de les càrregues de treball. Tot i això, les pressions en la capacitat van continuar sent evidents, i les comandes pendents de realització van augmentar al ritme més fort des del març del 2023.

L'augment de la contractació va anar acompanyat del cost addicional de la pujada de les despeses salarials típiques al setembre. Les empreses enquestades van comentar que els costos laborals van ser el principal impulsor de la inflació en general dels preus pagats, que es va mantenir important durant l'últim període de l'enquesta. També va haver-hi alguns informes sobre l'augment dels preus pagats pels serveis públics de subministrament.

Tot i això, la taxa d'augment dels preus pagats va ser de nou més lenta al final del tercer trimestre i notablement va disminuir fins a la seva mínima en tres anys i mig. Per la seva banda, els preus cobrats van augmentar a la mateixa taxa que al juliol i, per tant, a un ritme igual que el més feble dels darrers tres anys.

Finalment, la confiança en les perspectives es va mantenir positiva al setembre. Les empreses esperen que la demanda del mercat continuï enfortint-se durant els propers dotze mesos. També tenen plans per ampliar l'oferta de serveis i engegar nous projectes. La confiança en general va millorar al setembre fins a assolir el nivell més alt en tres mesos.

A Hamburg Commercial Bank assenyalen que "hi ha bones notícies per als treballadors espanyols. A causa del repunt gradual de les vendes i la demanda, les empreses estan accelerant la seva contractació de personal per gestionar les seves comandes pendents, que van augmentar encara més al setembre".

Pel que fa als preus, comenten que "s'hi observen pocs canvis": "Com que els salaris segueixen augmentant, els preus pagats van tornar a pujar notablement i els preus cobrats associats també van augmentar, però a un ritme més moderat. Tal com es va esmentar al mes passat, les pressions dels preus semblen estar disminuint”.

Últimas noticias