El sector serveis dels EUA aguditza la caiguda al desembre davant una menor demanda

La incertesa econòmica i els tipus d'interès alts van reduir la despesa dels clients

Per

Bolsamania | 05 gen, 2023

El sector serveis dels Estats Units travessa un feble moment i registra una forta caiguda al desembre, segons les últimes les dades PMI d'S&P Global. L'índex es va situar en 44,7 durant l'últim mes de l'any, per sota del 46,2 de novembre, però lleugerament superior a l'estimació flaix publicada anteriorment de 44,4. "La taxa de disminució de la producció es va accelerar per tercer mes consecutiu i va ser la segona més ràpida des del maig del 2020", assenyalen des d'S&P.

La disminució de l'activitat va estar motivada per una baixada de la demanda, ja que l'impacte provocat per la pujada dels tipus d'interès i la inflació van influir a la despesa dels clients.

Els nivells de producció, per la seva banda, van continuar caient encara més enmig d'aquestes febles condicions de demanda i davant d'una altra caiguda mensual a les noves comandes. Així mateix, la incertesa econòmica va provocar la contracció de la demanda de clients estrangers.

En el cas de l'ocupació, i encara que va continuar augmentant, el ritme de creació de llocs de treball només va ser marginal en general, ja que les iniciatives d'estalvi de costos i els acomiadaments van afectar la contractació.

Mentrestant, les taxes d'inflació dels preus dels productes i els costos de producció van disminuir al ritme més lent des de l'octubre del 2020. “Les reduccions en els costos d'alguns productes es van traslladar als clients en un esforç per continuar sent competitius i augmentar les vendes", indiquen des d'S&P Global.

L'informe elaborat per la consultora mostra que el menor poder adquisitiu entre els clients va impulsar l'última caiguda a les noves comandes. "La disminució de la demanda dels clients va ser forta en general i la més pronunciada en més de dos anys i mig", destaquen.

Tot i així, les empreses del sector serveis es van mostrar optimistes respecte al nou any, encara que el grau de confiança va estar per sota de la mitjana de la sèrie davant les preocupacions sobre la inflació, les altes taxes d'interès i les condicions futures de la demanda.

La producció del sector privat també va caure al desembre. L'índex PMI Compost d'S&P Global va registrar 45,0, per sota del 46,4 de novembre. "Les dades més recents van indicar una forta caiguda a l'activitat comercial del sector privat, amb una caiguda més ràpida de la producció als sectors de manufactura i serveis", reflecteix la consultora.

La caiguda de la producció va estar impulsada per una contracció més pronunciada dels nous negocis. La disminució va ser la més ràpida des del maig del 2020 enmig d'una recessió generalitzada en la demanda dels clients.

"Les empreses del sector privat dels EUA van tancar el 2022 assenyalant forts obstacles que superar en relació amb la salut de l'economia. Les contraccions en la producció i els nous negocis van ser de base àmplia i van accelerar el ritme al desembre, ja que la inquietud dels clients va provocar una disminució de la demanda i l'ajornament de comandes", afirma Siân Jones, economista sènior d'S&P Global Market Intelligence.

Jones reflecteix com "un esdeveniment notable al llarg del mes la marcada disminució de les pressions inflacionistes al sector privat", així com la creació d'ocupació. "Malgrat les febles condicions de la demanda, les empreses van continuar contractant personal. No obstant, el ritme de creació d'ocupació va ser només lleu, ja que algunes empreses es van centrar a cobrir les vacants de treballadors temporals i llocs de treball qualificats de llarga durada, mentre que altres van informar casos de treballadors acomiadats", conclou.

Últimas noticias