El sector manufacturer espanyol torna a créixer al febrer després de vuit mesos a la baixa
El creixement es va deure a l'increment de la producció, juntament amb una menor destrucció d'ocupació
Actualitzat : 10:07
Després d'un període de vuit mesos de contracció, el sector manufacturer espanyol va tornar un territori d'expansió al febrer. Un creixement que es va deure, principalment, a l'increment marginal de la producció i les noves comandes, juntament amb una taxa molt reduïda de destrucció d'ocupació, segons el PMI publicat aquest dilluns.
L'índex, elaborat per la consultora Markit, assenyala que, tenint en compte els factors estacionals, el sector manufacturer espanyol va augmentar del nivell 48,5 registrat al gener al 50,4 al febrer, registrant màxims de deu mesos. Això suposa, a més, que va tornar a situar-se per sobre del nivell d'absència de canvis de 50 durant el segon mes de l'any, assenyalant la primera expansió de les condicions empresarials des de fa nou mesos.
Els terminis mitjans de lliurament d'inputs també es van allargar al ritme més intens des de fa quinze mesos, la qual cosa reflecteix la pertorbació de les cadenes de subministrament mundials després del tancament prolongat de les fàbriques a la Xina relacionat amb el brot de coronavirus, fet que va obligar les empreses a utilitzar cada vegada més els seus estocs d'inputs per garantir que les línies de producció continuessin funcionant sense problemes al febrer.
Tant la producció com les noves comandes van tornar a créixer, encara que lleument. En tots dos casos, febrer va ser la primera vegada que es va registrar una expansió des de fa deu mesos, enmig d'alguns informes de condicions de demanda més fermes, especialment a nivell nacional. De fet, les noves comandes per a exportacions van continuar caient durant l'últim període de l'enquesta, encara que a un ritme més suau des d'agost de 2019.
Van començar a sorgir les pertorbacions a les cadenes de proveïment arran del llarg tancament de les fàbriques a la Xina
Els fabricants espanyols també van optar per reduir les seves activitats de compra al febrer, prolongant el període actual de contracció a onze mesos. La menor demanda de béns per part dels fabricants va ajudar a explicar una altra ronda de deflació del preu dels inputs. Les últimes dades van mostrar que els preus pagats van disminuir per novè mes consecutiu i al ritme més ràpid des d'octubre de 2019. Les empreses van repercutir la disminució dels seus costos als clients, a través de tarifes més reduïdes.
Respecte a les expectatives de creixement futur, els fabricants van mantenir al febrer un cert grau de confiança. Les activitats comercials planificades, la introducció de noves línies de productes i les expectatives de millora de la demanda haurien de donar suport a la producció al llarg dels dotze propers mesos.
Des de Markit comenten que "el sector manufacturer d'Espanya va gaudir d'un retorn al creixement al febrer i va proporcionar més evidència que el cicle industrial havia canviat de direcció, orientant-se a l'alça, cap a finals de l'any passat". No obstant això, encara que creu que el creixement tant de la producció com de les noves comandes "és encoratjador, els detalls de l'informe van revelar problemes, perquè l'expansió va estar secundada per una notable reducció de les existències a mesura que van començar a sorgir les pertorbacions a les cadenes de proveïment a nivell global, arran dels llargs tancaments de les fàbriques a la Xina".
"Mirant cap al futur, l'impacte general dels tancaments al sector manufacturer durant els mesos vinents dependrà clarament de la rapidesa amb què les fàbriques xineses puguin tornar a estar en ple funcionament, dels nivells existents d'estocs d'inputs i de la rapidesa amb què les empreses esgotin els seus inventaris de matèries primeres", afegeixen.