El sector manufacturer s'enforteix a Espanya malgrat que cau la confiança
La preocupació pel que fa a la debilitat del sector de l'automòbil afecta la confiança
Actualitzat : 14:06
El creixement de l'economia manufacturera a Espanya es va enfortir de nou el novembre, gràcies als augments més forts de la producció i de les noves comandes. No obstant això, la confiança sobre el futur es va deteriorar enmig de les preocupacions sobre les tendències moderades de la producció i de la demanda d'automòbils a nivell mundial.
Així ho reflecteix l'índex PMI del sector manufacturer espanyol ajustat estacionalment elaborat per la consultora Markit. Va augmentar del nivell 51,8 registrat l'octubre al 52,6 el novembre, augment que assenyala l'increment més fort en tres mesos. L'índex PMI s'ha situat per sobre del nivell d'absència de canvis de 50, que separa el creixement de la contracció, durant els últims cinc anys.
Tant la producció com les noves comandes rebuts al sector manufacturer van augmentar a ritmes més forts respecte a l'octubre. El creixement va estar relacionat amb el llançament de noves línies de productes i un repunt en la demanda, tant de vendes nacionals com estrangeres.
No obstant això, hi va haver una sèrie d'informes que la demanda procedent dels Estats Units s'ha reduït i que les vendes als productors d'automòbils van ser baixes. Aquesta caiguda es va sentir particularment al sector de béns de capital, on tant les carteres de comandes com la producció van caure el novembre.
L'ocupació en general va continuar augmentant, tot i que la taxa de creixement va seguir sent modesta
Pel que fa als preus, les pressions dels costos es van mantenir elevades enmig d'informes sobre l'augment dels preus de l'acer i els seus productes relacionats. No obstant això, els marges de beneficis es van mantenir sota certa pressió a causa que els preus de venda van augmentar a una taxa notablement més lenta que els preus de compra.
L'ocupació en general, per la seva banda, va continuar augmentant durant aquest últim període de l'enquesta, tot i que la taxa de creixement va seguir sent modesta (va marcar clarament caigudes en les categories de béns intermedis i béns de capital). La contractació es va vincular a les pressions en la capacitat, subratllades pel tercer augment mensual consecutiu de les comandes pendents de realització.
Finalment, les expectatives empresarials es van situar en el seu nivell més baix des de juny de 2013. Tot i els plans per impulsar la inversió i introduir noves línies de productes, les preocupacions sobre l'estabilitat política i l'efecte de la desacceleració en la indústria automotriu van tenir un impacte negatiu en la confiança. Això va ser especialment notable entre els productors de béns de capital, on el sentiment es va deteriorar fins al seu nivell més feble en sis anys.
El director econòmic de Markit, Paul Smith, considera que "el creixement econòmic de les manufactures va millorar el novembre, cosa que suggereix que el sector s'encamina cap al final de l'any en una posició lleugerament més ferma que el previst l'octubre. Tant el creixement de la producció com de les noves comandes es van enfortir el novembre, enmig d'informes d'un augment de la demanda".
"No obstant això, en analitzar les dades de més a prop, es van revelar algunes novetats preocupants. Els productors de béns de capital van registrar caigudes netes de la producció i de les noves comandes enmig de preocupació sobre la recent desacceleració de la producció d'automòbils, particularment en mercats estrangers clau. En conseqüència, aquestes inquietuds es van estendre a les expectatives de la producció, que ara estan al seu nivell més baix des de l'estiu del 2013 i apunten a un clar risc a la baixa per al creixement durant els pròxims mesos".