El sector manufacturer espanyol rep una bufada d'aire i indica mínima contracció
L'índex PMI va assenyalar al gener un ritme de declivi notablement més lent
El sector manufacturer d'Espanya està rebent un respir d'aire fresc al començament del nou any. L'índex PMI de gener només indica una lleu contracció. De fet, va assenyalar un ritme de declivi notablement més lent, i va assolir la seva màxima de deu mesos.
L'índex PMI del sector manufacturer espanyol es va mantenir per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per desè mes consecutiu al gener, però va pujar a 49,2 des de 46,2 registrat al desembre.
"Encara que la desacceleració persisteix, la seva intensitat ha disminuït notablement. Altres indicadors clau, com les noves comandes i el volum de compres, estan registrant una caiguda més lenta en comparació amb la del desembre del 2023", destaquen des de Hamburg Commercial Bank.
Les empreses enquestades van informar que les condicions del mercat i la demanda es van mantenir moderades al gener i es va observar que el poder adquisitiu dels clients era feble. Tot i això, els ritmes de declivi tant de la producció com de les noves comandes van ser significativament més lents i les més suaus registrades per l'estudi des del juny del 2023. També es va observar una tendència similar per a les noves comandes d'exportació al començament de l'any.
En un context de debilitat clima empresarial, els fabricants es van mantenir prudents a l'hora de prendre decisions de compra i ocupació i les dues categories van tornar a caure al gener. La menor activitat de compres va estar estretament relacionada amb la continuació de la disminució de la producció i de les noves comandes i aquests factors van continuar sent responsables de la decisió recent de reduir els nivells de personal. En general, la contracció de l'ocupació va ser marginal, però tot i així va registrar un declivi de les plantilles per cinquè mes consecutiu.
Pel que fa als preus, al gener es van registrar noves caigudes tant dels preus cobrats com dels preus pagats. Els enquestats van informar que la feble demanda als mercats mundials seguia afectant tant els preus pagats pels insums com el poder de fixació de preus dels fabricants. Tot i això, les taxes de declivi van disminuir en ambdos casos. Els preus dels insums han caigut durant onze mesos consecutius, mentre que els preus cobrats han disminuït consecutivament des de l'abril del 2023. Algunes empreses van informar que l'acer i els productes d'alimentació van baixar de preu.
La caiguda dels preus es va produir malgrat un empitjorament del panorama de l'oferta. Segons les últimes dades, els terminis mitjans de lliurament dels insums es van prolongar per setè mes consecutiu, però en la seva major mesura des de l'octubre del 2022. Hi va haver nombrosos informes que el conflicte i la crisi al mar Roig i els retards associats causats al transport marítim mundial van ser els principals factors responsables del deteriorament de l'exercici dels proveïdors.
MILLORA NOTABLE DE LA CONFIANÇA
Finalment, malgrat la moderada demanda del mercat i la preocupació sobre l'emergent escassetat d'oferta, els fabricants espanyols van assenyalar una millora notable en la confiança empresarial a principis del 2024. Les empreses van expressar expectatives de llançament de nous productes, creixement orgànic dels negocis i un augment de la demanda durant els propers dotze mesos.
"Les expectatives empresarials han experimentat un notable impuls a principis d'any, assolint la seva màxima de gairebé dos anys. Les empreses enquestades estan adoptant una perspectiva optimista i preveuen una demanda més gran per al 2024", apunten a Hamburg Commercial Bank.
Assenyalen que "aquest optimisme pot deure's a la disminució de la dinàmica de la inflació, cosa que porta a un poder adquisitiu més gran de les llars i una especulació més gran entre les empreses sobre futures retallades dels tipus d'interès". Segons les previsions, anticipen dues retallades de tipus d'interès aquest any, que començaran al juny.