El sector manufacturer espanyol millora a l'agost, però segueix en lleu contracció
Segons S&P Global, el PMI va registrar 49,9 al mes passat
Actualitzat : 11:46
L'Índex PMI del Sector Manufacturer Espanyol d'S&P Global va registrar 49,9 a l'agost, enfront del 48,7 de juliol, cosa que indica que es manté en una lleu contracció i apunta a un estancament generalitzat de les condicions operatives a l'agost.
L'última lectura, que es va situar molt a prop del nivell d'absència de canvis de 50,0, gairebé no va indicar canvis en les condicions operatives en comparació amb el mes anterior. La producció va augmentar molt lleument, però les carteres de noves comandes van tornar a disminuir i es van registrar pèrdues de llocs de treball per segon mes consecutiu. La confiança en el futur es va mantenir moderada, tot i haver millorat una mica des del juliol. Pel que fa als preus, l'alt cost de l'energia va continuar repercutint en els preus de tota una gamma d'altres insums, encara que es van mantenir les tendències recents a la baixa de la inflació dels preus pagats i dels preus cobrats.
Es va informar que l'augment de la capacitat de producció a través del desplegament de nous equips de capital va ser un factor que va permetre que algunes empreses impulsessin l'activitat industrial a l'agost, i es va observar que la producció va tornar a registrar una lleu expansió.
Tot i això, la producció es va veure limitada a causa d'una nova caiguda de les noves comandes, la cinquena durant els últims sis mesos. Algunes de les empreses enquestades van comentar que l'alta inflació va continuar erosionant el poder de fixació de preus dels clients i que la demanda tant nacional com internacional va disminuir (aquest últim factor va ser destacat per una marcada reducció de les noves comandes d'exportació).
Com que la producció va augmentar lleument, però les noves comandes van caure de nou, les existències de productes acabats van augmentar modestament per primera vegada en tres mesos. Les empreses també van informar que els inventaris d'insums van augmentar després de registrar una caiguda lleu al juliol, tot i que l'activitat de compres es va reduir al ritme més ràpid en més de dos anys.
Una perspectiva de vendes relativament moderada també va tenir un impacte negatiu a l'ocupació a l'agost. Tot i que va repuntar de manera força notable des del juliol, la confiança empresarial es va mantenir històricament moderada enmig de la preocupació constant sobre l'impacte advers que l'alta inflació i la guerra a Ucraïna tindran a l'activitat econòmica.
“Encara que l'estancament generalitzat del sector manufacturer espanyol va representar una millora relativa pel que fa a la contracció registrada al juliol, l'última enquesta va tornar a assenyalar un mes desafiador per a les empreses a l'agost”, comenta el director de S&P Global Market Intelligence, Paul Smith, Economics. "Les noves comandes van tornar a disminuir notablement, i les empreses van destacar que l'alta inflació està erosionant el poder adquisitiu dels clients i repercuteix en els costos d'una gran quantitat d'insums". Encara que el fet que la inflació dels preus pagats i dels preus cobrats romangui en trajectòria descendent porta cert alleujament, el grau en què els preus estan augmentant segueix sent extremadament elevat”, afegeix.
"La inflació i la guerra a Ucraïna estan provocant inestabilitats al mercat que alhora generen una perspectiva extremadament incerta. La confiança inevitablement segueix sent moderada i de nou es van registrar pèrdues d'ocupació a l'agost", afegeix l'expert.
La pressió als preus es va mantenir elevada a l'agost, i les empreses van assenyalar que l'alt cost de l'energia els afectava no només directament, sinó també a través de l'augment de preu d'una gamma d'insums dels proveïdors. Tot i això, la taxa d'inflació va mantenir la seva recent tendència a la baixa, caient al nivell més baix des del gener del 2021 i ajudant a explicar una desacceleració similar en la inflació dels preus cobrats (que va ser la més feble en un any).
L'atenuació de l'augment dels preus es va vincular en part a una incidència menor de retards dels subministraments. Tot i que els terminis de lliurament es van tornar a allargar a l'agost, el grau de deteriorament va ser el més baix registrat per l'enquesta en dos anys.