El sector manufacturer espanyol es queda al límit de l'estancament a l'agost

"Les últimes dades van ocultar tendències divergents en diverses mètriques clau", assegura HCOB

Per

Bolsamania | 02 set, 2024

El sector manufacturer espanyol torna a donar mostres de feblesa. A l'agost, encara que l'índex PMI encara indica un creixement marginal, la tendència clarament ha estat movent-se cap a un estancament més a prop que mai.

La lectura d'aquesta referència es va situar en 50,5 punts al vuitè mes de l'any, mig punt per sota de la dada de juny (51 punts) i més de punt i mig per sota de les previsions del consens (52,1 punts). Tot i que el PMI del sector manufacturer ha crescut per setè mes consecutiu, aquesta ha estat l'expansió més lenta en aquesta seqüència.

"Les condicions operatives de l'economia manufacturera espanyola van continuar millorant en general durant el mes d'agost, encara que les últimes dades van ocultar tendències divergents en diverses mètriques clau. D'una banda, l'augment de les noves contractacions va ser una dada positiva. No obstant, a contrast, la producció va caure lleugerament, l'ocupació va disminuir per primera vegada des del gener i la confiança en les perspectives va caure al nivell més baix en vuit mesos", explica Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Les dades de l'enquesta d'agost reflecteixen un augment de les noves comandes, fet que suposa una millora respecte a la lleugera caiguda registrada al juliol. El creixement, apunten des de l'HCOB, es va recolzar per un augment de les noves operacions d'exportació, que van augmentar per sisè mes consecutiu.

D'altra banda, i malgrat el creixement de les noves contractacions, els fabricants van assenyalar un “descens marginal” de la producció per primera vegada des del gener. La confiança en les perspectives, apunten des de la companyia alemanya, també es va suavitzar davant la preocupació que el creixement de la demanda dels mercats europeus es debiliti als propers 12 mesos. "En conjunt, la confiança es va situar al nivell més baix de l'any fins ara. Les empreses també van reduir lleugerament la seva activitat de compra, preferint utilitzar les existències en la mesura del que era possible", afegeixen els experts de HCOB.

De la mateixa manera, la preocupació per la producció futura també ha pesat en les decisions sobre l'ocupació, amb un "modest" descens de les plantilles durant el mes d'agost. És la primera vegada des del gener que es registra una caiguda de l'ocupació. En conseqüència, la reducció de la mà d'obra i el descens de la producció es van traduir en l'augment més gran de la cartera de comandes registrat per l'enquesta des del maig.

"Les expectatives empresarials han caigut molt per sota de la mitjana històrica, arribant al punt més baix de l'any fins ara. Algunes empreses enquestades van expressar la seva preocupació perquè l'impuls industrial a tot Europa pugui empitjorar als propers mesos. Com a reflex d'aquest sentiment, els fabricants espanyols, per primera vegada en set mesos, han iniciat acomiadaments o optat per no substituir els treballadors que marxen", afirma Jonas Feldhusen, economista de l'Hamburg Commercial Bank.

Alhora, HCBO subratlla que l'escassetat de mà d'obra i de béns als proveïdors ha tornat a provocar un deteriorament del rendiment típic dels proveïdors. "En conjunt, els terminis mitjans de lliurament van empitjorar per catorzè mes consecutiu i més des del febrer. Els retards en els enviaments també van afectar la capacitat dels fabricants per enviar les seves pròpies mercaderies", destaquen aquests analistes. A més, les darreres dades van mostrar que els inventaris de magatzem van augmentar per tercer mes consecutiu a l'agost.

Així mateix, la inflació dels costos dels insums es va mantenir per setè mes consecutiu a l'agost. La taxa d'inflació va continuar desaccelerant-se "notablement" des del recent màxim de juny, i va caure al nivell més baix en quatre mesos. També hi va haver alguns informes sobre una millor dinàmica de l'oferta i la demanda als mercats de productes.

Finalment, l'informe d'HCOB assenyala que els fabricants han intentat repercutir l'augment de costos als clients tant com sigui possible. Com a resultat, els costos de producció van tornar a pujar a l'agost, per quart mes consecutiu. "No obstant, en un context de competència al mercat i de necessitat d'oferir descomptes per reforçar les vendes, la taxa d'inflació va ser marginal i la més lenta de la sèrie actual", afegeixen.

Per Feldhusen, els subsectors manufacturers mostren un panorama "desigual". "Mentre que els béns de consum i intermedis es mantenen en territori d'expansió, el PMI de béns d'inversió ha caigut bruscament a territori de contracció. L'impacte especialment greu en aquest subsector es podria atribuir a la incertesa general, que ha portat les empreses a respondre amb cautela endarrerint o cancel·lant inversions", assenyala.

"Les tendències del sector manufacturer espanyol continuen mostrant signes d'afebliment. La trajectòria recent de tres mesos indica clarament un moviment cap a l'estancament. Aquesta evolució és coherent amb l'entorn econòmic mundial més ampli i no constitueix una sorpresa. La confiança industrial a tot Europa, que havia mostrat signes de millora al primer semestre, ha experimentat recentment una desacceleració. En conseqüència, la demanda industrial a Espanya, procedent tant dels mercats nacionals com internacionals, es limita ara a un creixement marginal”, conclou.

Últimas noticias