El sector manufacturer espanyol es contrau el febrer per primera vegada des de 2013
Primer declivi de les noves comandes des de 2016 mentre disminueix la comanda estrangera, segons el PMI
El febrer, el creixement del sector manufacturer espanyol es va estancar, després del primer declivi de les noves comandes des de juliol de 2016 a mesura que disminueix la comanda estrangera, alhora que l'ocupació es va paralitzar. D'aquesta manera, es posa fi a més de cinc anys de creixement continu del sector, segons l'índex PMI del sector manufacturer elaborat per la consultora Markit.
Va registrar el nivell de 49,9 el febrer, xifra que suposa que va disminuir en comparació amb el 52,4 registrat el gener i es va situar per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per primera vegada des de novembre de 2013 fet que posa fi a més de cinc anys de creixement continu del sector.
El febrer hi va haver pocs canvis pel que fa a les condicions operatives del sector manufacturer espanyol, ja que un augment marginal de la producció es va veure contrarestat per una modesta reducció de les noves comandes i gairebé un estancament de l'ocupació.
Els inventaris de productes acabats es van reduir notablement en resposta a l'afebliment de l'evolució de la producció i de la demanda, mentre que la confiança empresarial va caure fins a la seva mínima de tres mesos. Les últimes dades també van mostrar reduccions tant dels preus de compra com dels preus de venda, cosa que reflecteix una disminució del preu dels productes derivats del petroli.
El nivell de dotació de personal es va mantenir pràcticament sense canvis -augmenta a un ritme lleu- que va ser el més feble de gairebé cinc anys
Les empreses enquestades van destacar un entorn econòmic desafiant el febrer, especialment en mercats clau d'exportació. Les noves comandes van registrar una contracció per primera vegada des de juliol de 2016, generada principalment per un declivi similar de les noves comandes per a exportacions. El deteriorament de les noves comandes rebudes de clients estrangers va ser el primer en gairebé sis anys i va reflectir un debilitament de la demanda als països europeus veïns i la caiguda de les vendes a la Xina.
El creixement de la producció va disminuir a causa de la caiguda de les noves comandes. Tot i que la producció va augmentar des del mes anterior, ho va fer de forma marginal i al ritme més lent a la seqüència actual de creixement, que es remunta al desembre de 2013.
Les condicions operatives van seguir sent particularment difícils per a les empreses de producció de béns de capital. Dels tres grans grups de mercat coberts per l'estudi, el de béns de capital va registrar la major caiguda de la producció, de les noves comandes i de les exportacions.
Enmig de les preocupacions sobre la tendència a la baixa de les noves comandes, el nivell de dotació de personal es va mantenir pràcticament sense canvis, augmentant a un ritme lleu que va ser el més feble de gairebé cinc anys.
Entretant, ja que el preu dels productes derivats del petroli i de l'acer ha disminuït, els enquestats van informar que els costos de les entrades es van reduir el febrer. Les últimes dades van mostrar que s'havia registrat una reducció per primera vegada des d'abril de 2016. Les empreses van repercutir la disminució dels seus costos als clients a través d'una reducció de les tarifes aplicades.
Finalment, la preocupació que la recent debilitat de les noves comandes, especialment procedents de l'estranger, continuarà durant els propers mesos va produir una caiguda de la confiança empresarial, fins a la seva mínima de tres mesos, el febrer.
Des de Markit, el seu director econòmic, Paul Smith, considera que "el febrer va demostrar ser un mes difícil per als fabricants espanyols. Com a resultat de la primera contracció de les carteres de comandes en més de dos anys i mig, les últimes dades van mostrar que la seqüència de creixement continu que es va estendre a més de cinc anys finalment va arribar a la seva fi".
Afegeix que "la desacceleració al sector està estretament relacionada amb un entorn de fabricació mundial cada vegada més desafiador, especialment en altres països europeus. Les preocupacions sobre el Brexit i els persistents reptes en la indústria automotriu estan tenint un impacte en la demanda, especialment entre els productors de béns de capital, que van patir caigudes particularment forts de la producció i de les noves comandes durant el mes. Atès que és poc probable que els desafiaments esmentats es resolguin a curt termini, sembla que el creixement inevitablement es veurà limitat durant els pròxims mesos".