El sector manufacturer espanyol empitjora i suma el novè mes consecutiu a la baixa

El sector ha travessat un "difícil final d'any" a causa de la caiguda de les noves comandes

Per

Bolsamania | 02 gen, 2024

El sector manufacturer espanyol es manté en territori de contracció el desembre. Així ho reflecteix la darrera lectura de l'índex PMI manufacturer que elaboren S&P Global i HCOB, que se situa en 46,2 punts, una dècima menys que la referència del novembre i 8 dècimes menys que la previsió de consens. Segons S&P Global, la darrera lectura de l'índex PMI va marcar una "intensa reducció" i va assenyalar el novè deteriorament mensual consecutiu de les condicions operatives a causa del "difícil final d'any" que va travessar el sector. Cal recordar que una lectura per sobre de 50 punts indica un sector en expansió, mentre que una per sota aquesta marca mostra que es troba en situació de declivi.

L'informe assenyala que la "forta" reducció de les noves comandes va ser un dels principals factors que van provocar aquesta reducció del PMI. En conseqüència, la producció manufacturera del desembre es va veure "inevitablement" afectada per aquesta reducció a les comandes i va disminuir per vuitè mes consecutiu, encara que a un ritme "lleugerament més lent" que l'octubre i el novembre.

En aquest sentit, S&P Global destaca que les empreses enquestades van comentar que la demanda del mercat va ser "feble" i que els clients "no van estar disposats a acordar noves vendes". De la mateixa manera, els enquestats van subratllar que els alts preus van continuar sent "un problema" per a alguns clients. "Les noves comandes van disminuir tant al mercat nacional com a l'estranger, les noves comandes d'exportació van caure per vint-i-dosè mes consecutiu el desembre, encara que en un grau lleugerament menor del normalment observat durant el 2023", apunten des de la companyia novaiorquesa.

Aquesta conjunció de factors va afavorir una caiguda "severa" a les compres d'insums, alhora que les empreses van indicar la seva preferència per utilitzar els estocs existents per a la producció en lloc de comprar nous productes. Com a resultat, expliquen des d'S&P Global, els inventaris de matèries primeres i productes semielaborats es van reduir per novè mes consecutiu i al ritme més pronunciat des del març del 2013.

Així mateix, la manca de demanda d'insums va ajudar a explicar una nova baixada dels preus dels pagats el desembre. Segons els experts de la companyia nord-americana, aquest va ser el desè mes consecutiu durant el qual es va registrar una reducció en aquest front i aquesta última va ser la més destacada des del mes de juliol del 2023. "Els preus de les matèries primeres van ser en general més baixos, i es va esmentar àmpliament que l'acer havia baixat de preu. En conseqüència, les empreses van repercutir la disminució dels costos als clients a través d'una reducció dels preus cobrats", apunten des d'S&P Global. També es va esmentar que la forta competència al mercat va ser un factor "important" davant la decisió de reduir els preus.

OCUPACIÓ I PREVISIONS

D'altra banda, l'informe indica que els fabricants espanyols van tornar a reduir les plantilles el desembre i el ritme de destrucció d'ocupació es va accelerar lleugerament respecte al mes anterior. Amb tot, l'informe assegura que l'excés de capacitat "va continuar prevalent" i també afirma que les comandes pendents de realització es van reduir al ritme més fort en tres anys i mig.

De cara als propers dotze mesos, els fabricants confien que la producció "serà superior" als nivells actuals. En aquest sentit, S&P Global indica que s'espera una millora de la demanda del mercat i certes empreses van mostrar confiança en els productes el llançament dels quals està previst durant els propers dotze mesos.

Tot i això, afegeixen des de la companyia novaiorquesa, l'optimisme segueix sent "baix" en el context de la història de l'estudi, ja que moltes empreses temen que els preus segueixin alts i van expressar preocupacions pel que fa a la contractació de personal qualificat.

VALORACIONS

Cyrus de la Rubia, economista en cap de l'Hamburg Commercial Bank, destaca que aquesta darrera lectura del 2023 dibuixa una "nota ombrívola" per al sector manufacturer espanyol, ja que el seu model d'estimació del PIB indica una contracció de la producció per al quart trimestre. "Els indicadors clau de futur, com són les noves comandes i les comandes pendents, han disminuït a un ritme més ràpid que al mes anterior. Les perspectives per a principis del 2024 semblen força deslluïdes", afegeix.

"Malgrat els senyals en general negatius per als fabricants espanyols, s'observa la presència d'una resiliència, ja que certs indicadors suggereixen que no hi ha indicis de capitulació. Tant la contracció de la producció com la de les comandes d'exportació han frenat la caiguda, oferint raigs d'esperança. De fet, s'observa un lleu augment en l'optimisme entre la majoria de les empreses respecte als seus nivells de producció durant els propers dotze mesos", assenyala De la Rubia.

Així mateix, l'expert d'HCOB ressalta que, dins del sector manufacturer, els béns de consum es van erigir com una "força estabilitzadora" a causa del "creixement en termes de producció, ocupació i noves comandes". "En marcat contrast, els béns intermedis i els béns de capital s'enfronten a desafiaments importants en aquestes categories. Aquests segments ocupen una posició dominant dins del sector manufacturer i, en conseqüència, el seu feble exercici no va poder ser compensat pels béns de consum el desembre", sentencia.

Últimas noticias