El sector manufacturer dels Estats Units empitjora notablement l'octubre

L'activitat dels fabricants ha caigut durant els darrers 12 mesos

Per

Bolsamania | 01 nov, 2023

El sector manufacturer dels EUA va empitjorar la situació l'octubre. El sector va tornar a contraure's per dotzè mes consecutiu, com mostra l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management (ISM), que ha empitjorat fins als 46,7 punts, després de repuntar fins als 49 punts el setembre. Aquesta caiguda continuada a les condicions del sector es produeix després d'un període de creixement de 28 mesos.

La lectura se situa també notablement per sota de les expectatives del consens, que esperaven que la referència tanqués l'octubre en línia amb la dada del setembre.

L'índex de noves comandes es va mantenir en territori de contracció al 45,5%, 3,7 punts percentuals per sota de la xifra del 49,2% registrada el setembre. Alhora, la lectura de l'índex de producció del 50,4% suposa un descens de 2,1 punts percentuals en comparació amb la xifra del 52,5% del setembre.

D'altra banda, l'índex de preus pagats es va situar al 45,1%, 1,3 punts percentuals més que al 43,8% del setembre. Alhora, l'índex d'ocupació va caure fins al 46,8%, 4,4 punts percentuals menys que el 51,2% del setembre.

Timothy R. Fiore, president d'ISM, destaca que aquestes dades constaten que el sector manufacturer nord-americà "va continuar contraient-se i a un ritme més ràpid" l'octubre, alhora que les empreses "continuen gestionant adequadament la producció mentre continua la debilitat de les comandes". "De les sis indústries manufactureres més grans, només una, la d'alimentació, begudes i tabac, va registrar creixement l'octubre" afegeix.

"Les empreses dels panelistes van mantenir estable la seva producció intermensual i van adoptar mesures més immediates per reduir el nombre de treballadors, utilitzant els acomiadaments com a principal instrument. Els insums van seguir acomodant-se al creixement futur de la demanda. Per tretzè mes consecutiu, l'índex de lliuraments dels proveïdors es va accelerar, encara que a un ritme menor que al setembre, i l'índex d'existències va tornar a situar-se en terreny de contracció. malgrat les turbulències del mercat energètic de l'octubre, els terminis de lliurament dels proveïdors manufacturers continuen disminuint, però a un ritme més lent”, detalla Fiore.

D'altra banda, des d'ISM destaquen que la demanda continua sent feble, però l'execució de la producció és "estable" en comparació amb el setembre, ja que "les empreses dels panelistes segueixen gestionant la producció, els insums materials –i de manera més agressiva– els costos laborals".

PMI D'S&P GLOBAL

D'altra banda, aquest dimecres s'ha publicat l'índex PMI que elabora per al sector S&P Global, i que ha pujat fins a 50 punts l'octubre, des dels 49,8 registrats el setembre, posant fi així a una seqüència de cinc mesos consecutius de descensos.

L'agència destaca que "una expansió consecutiva de la producció i un nou augment de les noves comandes van donar suport a l'allunyament d'una salut sectorial en declivi".

"Dit això, les condicions de la demanda van ser històricament febles en general, amb les empreses ajustant a la baixa les seves expectatives de producció per al proper any i reduint l'ocupació per primera vegada des del juliol del 2020", matisen. La caiguda de les plantilles també va reflectir la "disminució de la cartera de comandes i l'excés de capacitat".

D'altra banda, malgrat una contracció nova de les compres d'insums i de la reducció de les existències, les pressions inflacionistes van repuntar. "Els costos dels insums i les càrregues de producció van augmentar al ritme més ràpid des de l'abril, però els increments van continuar sent molt menys acusats que la mitjana dels dos darrers anys", afegeixen.

A més, S&P destaca que al repunt de l'índex general va contribuir un nou augment de les noves vendes dels productors de béns durant l'octubre. A més, les noves comandes van augmentar per primera vegada en sis mesos i al ritme més ràpid des del setembre del 2022. Per contra, encara que les empreses van observar una millora de les condicions de la demanda, la taxa de creixement va ser "marginal" en general, ja que algunes empreses van seguir observant un entorn de vendes “moderat”.

"El creixement total de les noves comandes va estar liderat per la demanda interna, ja que les noves vendes internacionals van caure encara més i a un ritme lleugerament més acusat que el setembre. Pel que sembla, la fortalesa del dòlar va llastar la competitivitat mundial i les vendes a l'estranger, juntament amb les condicions econòmiques difícils dels principals mercats d'exportació", expliquen.

Siân Jones, economista principal d'S&P Global Market Intelligence, ha subratllat que les condicions de la demanda "van mostrar signes de millora en revifar-se l'interès dels clients, però una vegada més es van centrar en gran mesura al mercat nacional, ja que les noves comandes d'exportació van caure a un ritme més ràpid”.

"Preocupen els informes sobre la disminució de la cartera de comandes, que abans s'utilitzava per donar suport a la producció, i les empreses també van revisar a la baixa les seves expectatives de producció futura fins a situar-les al nivell més baix el 2023 fins ara. Al mateix temps, els fabricants van reduir la feina per primera vegada en més de tres anys, ja que la càrrega de treball era insuficient per justificar contractacions addicionals o la substitució de baixes voluntàries", apunta.

Pel que fa als preus, Jones recalca que els fabricants van informar d'augments "més acusats" dels costos i les càrregues de producció, a mesura que la inflació recuperava un cert impuls al sector. "L'augment dels preus del petroli i dels insums derivats del petroli va tornar a impulsar les pujades, en accelerar-se les taxes d'inflació per tercer mes consecutiu", sentencia.

Últimas noticias