El Regne Unit s'encamina a les seves terceres eleccions en quatre anys

Creix l'especulació que Boris Johnson avançarà els comicis al 14 d'octubre

Per

Bolsamania | 03 set, 2019

Per si el drama polític del Regne Unit no fos ja prou difícil de suportar amb l'amenaça del Brexit dur de Boris Johnson el 31 d'octubre planejant sobre els mercats, l'especulació sobre un avançament electoral creix a marxes forçades. La lliura ha estat la primera a deixar notar la mossegada de la incertesa d'unes eleccions anticipades que podrien celebrar-se, presumptament, el 14 d'octubre i s'encamina al seu mínim del flaix crac d'octubre de 2016.

Mitjans britànics i analistes es fan ressò dels darrers moviments del primer ministre britànic, Boris Johnson, que avalua fer aquest pas si el Parlament britànic bloqueja qualsevol indici de divorci sense acord aquest dimarts. Els diputats reprenen l'activitat a la Cambra dels Comuns disposats a plantar cara al 'premier', que intentarà tancar la cambra baixa de Westminster durant cinc setmanes, per eliminar la mossa a la seva credibilitat davant Brussel·les que suposa l'oposició del Parlament als seus plans sobre el divorci.

Així les coses, els parlamentaris votaran una proposta dels laboristes de Jeremy Corbyn per descartar que el país vagi a quedar fora del bloc europeu sense que hi hagi un tractat amb la Unió Europea (UE). El líder laborista i els opositors al substitut de Theresa May en el número 10 de Downing Street en el si del seu propi partit no s'han estat precisament de mans creuades durant el recés estival. Sobre el cap del flamant 'premier' planegen, a més, una moció de censura i una nova pròrroga del Brexit de fins a vuit mesos més enllà de la data del 31 d'octubre.

"Si algú vol veure una versió del segle XXI de circ polític, no necessita mirar molt lluny, els legisladors britànics estan fent una bona feina", opina Naeem Aslam, analista de ThinkMarkets. "El país va de camí a les seves terceres eleccions en menys de quatre anys aproximadament. El nou primer ministre està disposat a cometre el mateix error que l'anterior: uns comicis anticipats que podrien produir-se el 14 d'octubre, sempre que Johnson encaixi a una derrota al Parlament avui", afegeix.

Segons la BBC, Johnson està considerant convocar eleccions generals anticipades al Regne Unit si la Cambra dels Comuns imposa el seu criteri al del govern aquesta setmana. Tot i que ha assenyalat públicament que no vol eleccions, ha exigit als diputats del Partit Conservador que no donin suport a les proposicions dels socialdemòcrates.

En aquest sentit, els laboristes tenen previst proposar una votació al Parlament per aprovar l'anomenada 'Ordre Permanent 24' (SO24 - Standing Order 24), que permet als parlamentaris sol·licitar un debat sobre un "assumpte específic i important que hauria de considerar-se amb urgència ". El projecte de llei obligaria al primer ministre a buscar una pròrroga de tres mesos, fins al 31 de gener, si finalment no s'arriba a un acord de retirada abans del 19 d'octubre, el dia després de la pròxima cimera de líders de la Unió Europea.

Un portaveu del govern ha confirmat que Johnson valorarà les votacions sobre el Brexit que es produeixin aquesta setmana com una moció de censura, que tradicionalment desencadenen eleccions generals si perd l'executiu. Des del Partit Conservador, els seus diputats han estat amenaçats amb l'expulsió si voten al costat dels laboristes en contra dels plans de Johnson. Els inversors seguiran molt a prop la compareixença del 'premier' d'aquest dimarts, a les 19,00 hores, hora espanyola, esperant un anunci en aquest sentit.

ELECCIONS ABANS O DESPRÉS DEL 31 D'OCTUBRE

Amb tot, els experts de Berenberg subratllen que cridar els britànics a les urnes no és l'opció preferida del 'premier'. Així mateix, tampoc donen per segura la data del 14 d'octubre. "Hi ha un altre escenari: a més que els comicis es puguin convocar abans que venci la pròrroga també hi ha la possibilitat que se celebrin passat el 31 d'octubre", declaren.

"Si es convoca abans d'aquesta data, es consideren un referèndum en tota regla sobre el Brexit dur de Johnson", expliquen. La companyia d'anàlisi alemanya assenyala, en canvi, que passat el 31 del mes que ve, "el partit laborista tindrà més opcions d'aglutinar vots". "Si ja s'ha complert el Brexit, els partits que persegueixen el divorci o la permanència podrien perdre suports en pro dels conservadors", expliquen.

Últimas noticias