El Regne Unit reforma el sistema financer per estimular el creixement
El paquet de 30 mesures inclou una revisió de les lleis de la UE
El Regne Unit ha anunciat àmplies reformes al sistema financer amb l'objectiu d'estimular el creixement econòmic del país. El paquet, de 30 mesures, inclou una revisió de les lleis de la Unió Europea (UE) que "ofeguen el desenvolupament en altres indústries".
Entre les novetats comunicades hi ha la relaxació de la norma que requereix que els bancs separin les operacions minoristes dels braços d'inversió. Aquesta regla, engegada durant la crisi financera del 2008, deixarà d'aplicar-se als bancs que centren la seva activitat en el comerç al detall.
El Govern també ha indicat que revisarà les regles sobre la responsabilitat dels alts executius financers. El Règim d'Alts Directius, introduït el 2016, suposa que les persones que formen part d'empreses regulades poden fer front a sancions per mala conducta, cultura laboral o presa de decisions.
El paquet de mesures, anomenat Reformes d'Edimburg, inclou, a més, una revisió de les normes sobre vendes en curt com, per exemple, les empreses que cotitzen a la borsa de valors, els balanços de les asseguradores i els fideïcomisos d'inversió immobiliària.
"Les reformes d'Edimburg aprofiten les nostres llibertats del Brexit per oferir un règim regulador àgil i de collita pròpia que funcioni en interès del poble britànic i les nostres empreses", ha assenyalat el ministre de Finances, Jeremy Hunt.
Alhora, el titular de la cartera econòmica britànica ha afirmat que vol garantir l'estatus del Regne Unit com a "un dels centres de serveis financers més oberts, dinàmics i competitius del món". "I anirem més enllà, duent a terme una reforma de les oneroses lleis de la UE que ofeguen el creixement en altres indústries, com ara la tecnologia digital i les ciències de la vida".
Kay Swinburne, vicepresidenta de la pràctica de serveis financers de KPMG UK, ha dit a CNBC que “si bé, la majoria d'aquestes reformes s'han seguit abans, representen un pas cap a la garantia de futur de la competitivitat i el creixement a llarg termini de la indústria de serveis financers del Regne Unit, alhora que busquen mantenir els estàndards".
El Govern ha presentat aquestes reformes en un intent de millorar la competitivitat financera del país després del Brexit, després que molts analistes hagin considerat que, després de la sortida del Regne Unit de la UE, Londres va perdre milers de milions d'euros al comerç diari d'accions i derivats de les borses. Investigadors de la London School of Economics van dir a principis d'aquest any que els serveis financers estaran entre els sectors més afectats pel Brexit.
Impulsar el creixement econòmic del Regne Unit s'ha convertit en una de les prioritats de l'executiu britànic, ja que es pronostica que el país està a punt d'una recessió profunda.