El rebut de la llum es dispara un 42% el juny i arribarà als 86 euros de mitjana
La factura de l'usuari mitjà serà la tercera més cara de tota la història, segons Facua
El preu del rebut de la llum per a un usuari mitjà s'ha disparat un 42% durant els set primers dies de juny pel que fa al mateix de l'any passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.
Segons estimacions de l'associació sobre l'evolució de la tarifa semirregulada (PVPC), si s'extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l'1 al 7 de juny, el rebut de l'usuari mitjà va arribar als 86 euros, impostos inclosos, davant els 60,58 euros en què s'ha situat fa un any.
El rebut d'aquest mes, amb aquests 86 euros, serà el tercer més car de tota la història. Així, només té davant seu els 88,66 euros del primer trimestre del 2012 i els 87,81 euros de gener de 2017. L'usuari mitjà utilitzat per Facua en les seves anàlisis ha comptat amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i un consum de 366 quilowatts hora (kWh) mensuals.
Quant als percentatges de consum durant els tres trams horaris d'el nou sistema de facturació, l'associació ha pres com a referència l'actual perfil d'usuari mitjà sense discriminació horària publicat per la CNMC, que consumeix el 45% de l'electricitat durant l'horari vall, el 29% durant l'horari punta i el 26% durant l'horari pla.
El preu mitjà del kWh d'l'1 a el 7 de juny ha estat de 13,49 cèntims en horari vall, sempre amb els impostos inclosos, 17,95 cèntims en horari pla i 30,12 cèntims en horari punta. Al juny de 2020, el preu mitjà sense discriminació horària ha estat d'11,31 cèntims, i al juny de 2019, de 13,78 cèntims. La mitjana del passat maig, per la seva banda, ha estat de 17,20 cèntims.
Amb independència dels pics diaris que s'han assolit en determinats moments, el preu mensual més elevat de la història s'ha donat durant tot el primer trimestre del 2012, quan el kWh es va situar en 20,85 cèntims.
RECLAMA INVESTIGACIÓ DE LES PUJADES
En un comunicat, Facua-Consumidors en Acció ha advertit que l'estructura per trams horaris "representa per si sola un increment en el preu de l'energia consumida per un altíssim percentatge de consumidors i perjudica especialment a les economies més desfavorides".
Així, l'associació ha reclamat una investigació sobre "les importants pujades que estan aplicant les grans elèctriques al mercat de la generació" i ha demanat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) canvis en els trams perquè, entre altres mesures, s'avanci l'horari vall a les 22.00 hores de dilluns a divendres.
A més, tot i que ha valorat positivament la retallada de 1.000 milions en les retribucions a les elèctriques per la no emissió de CO2 a les centrals hidràuliques i nuclears, ha instat el Govern a complir la promesa d'aplicar una tarifa més baixa per als primers kWh consumits, un dels compromisos inclosos a l'acord signat per PSOE i Unides Podem al desembre de 2019.
Així mateix, l'associació ha exigit "una reforma de calat" del bo social perquè siguin moltes més famílies les que puguin acollir-s'hi i una baixada de l'impost sobre el valor afegit (IVA) en la factura dels consumidors domèstics, que han pagat més d'un 27% d'impostos indirectes en repercutir-l'hi l'IVA general, del 21%, més l'impost especial sobre l'electricitat.