El preu de l'habitatge caurà un 6% enguany i es recuperar-se al 2021, segons UBS

La firma suïssa entén que aquesta reculada es deu a la "pujada brutal" de l'atur

Per

Bolsamania | 21 abr, 2020

UBS calcula que el preu de l'habitatge caurà un 6% aquest any per l'efecte del coronavirus, però confia que al 2021 tornin les taxes prèvies a la crisi. "Esperem que els preus mitjans caiguin un sol dígit al 2020 (una mica menys a les grans ciutats i altres ubicacions secundàries) i es recuperin els nivells anteriors entre 2021 i 2022", sosté el seu informe.

La firma suïssa entén que aquesta reculada en el mercat residencial es deu a la "pujada brutal" de l'atur, un mal temporal que provocarà una caiguda del nombre d'operacions de compra-venda. "Els nostres models es basen en l'accessibilitat, els ingressos familiars, l'ocupació i els tipus d'interès de les hipoteques", expliquen aquests experts.

Les grans ciutats notaran menys la caiguda dels preus, perquè són zones on existeix una forta demanda i una escassa oferta. Per això, les estimacions d'UBS consideren que a Madrid, Barcelona o País Basc, els habitatges només perdran entre el 3% i el 5% del valor. També inclou en aquest grup Canàries i algunes zones costaneres, beneficiades per l'activitat turística. No obstant això, "a la perifèria de les grans urbs, zones de l'interior i llocs turístics secundaris, els preus de les propietats podrien caure més que la mitjana".

MILLOR HABITATGE I OFICINES QUE 'RETAIL' O TURISME

Posats a triar, la seva recomanació és invertir en actius 'prime' en comptes de secundaris, és a dir, prefereix habitatge i oficines, abans que 'retail' o turisme. En concret, les oficines 'prime', "l'escàs espai vacant i la limitada oferta nova haurien d'evitar una caiguda substancial de lloguers (1%-2%) i repunt de rendibilitats (~0.25%). Les valoracions podrien caure 8%-10% en 2020 i reprendre alces més moderades (menor demanda) al 2021".

Per part seva, per al 'retail', es preveu "més espai desocupat" a causa de la caiguda del consum i el turisme. A més, considera un augment del comerç electrònic que "podria provocar un repunt de rendibilitats del 0.5%-1.0%", una caiguda de lloguers inferior al 10% i l'enfonsament temporal de valoracions de més del 30%, "que es recuperaria només parcialment després".

UBS també realitza aquestes recomanacions perquè considera que la crisi "podria accelerar algunes tendències estructurals", com la compra online, les trobades virtuals, el teletreball o l'entreteniment domèstic. Aquest canvi social provocaria que "els inquilins d'oficines i comerços minoristes tornara a avaluar les seves necessitats d'espai, i els inversors previsiblement reduiran la seva ‘fam’ d'actius turístics, entreteniment i viatges", ha detallat.

PREVISIONS MACROECONÒMIQUES

L'informe estima que el PIB espanyol es contraurà entre un 4% i un 8% al 2020, depenent de la durada de l'aïllament i de l'èxit dels plans per atenuar la destrucció d'ocupació i de teixit empresarial que està implementant l'Executiu de Pedro Sánchez. També preveu que es podrien perdre gairebé dos milions d'ocupacions, disparant l'atur fins al 20%, "encara que sigui temporalment".

Quant al dèficit públic, calcula que es dispararà possiblement per sobre del 6% del PIB, mentre que el deute brut saltarà al 108%-115% del PIB, "encara que serà íntegrament finançat pel Banc Central Europeu (BCE) i no provocarà una pujada de les primes de risc ni dels costos de finançament per a l'economia real".

En qualsevol cas, Espanya entrarà en una recessió que no serà gaire prolongada en el temps, perquè els riscos sistèmics són molt menors que durant la crisi de 2007, gràcies el suport del BCE, la major solvència del sector bancari, l'absència de bombolles i el superàvit de balança de pagaments. Això sí, la dependència del sector turístic, que "sofrirà els danys més persistents i està abocat a un ajust estructural", faran que la recuperació sigui més lenta que a d'altres països del nostre entorn.

Últimas noticias