El PMI manufacturer de l'eurozona, a mínims de quinze mesos per la inflació

"El sector manufacturer de la zona euro sembla encaminar-se cap a un període difícil"

Per

Bolsamania | 02 mai, 2022

L'índex PMI final del sector manufacturer de la zona euro es va situar en 55,5 a l'abril (56,5 al març), registrant la seva mínima dels darrers quinze mesos. El consens esperava que se situés en 55,3, i per això ha superat les expectatives.

El creixement econòmic dels fabricants de la zona euro va perdre novament impuls al començament del segon trimestre, ja que la producció va augmentar només marginalment i al ritme més feble de la seqüència actual de vint-i-dos mesos de creixement, explica S&P Global a la seva nota. Aquest nivell més lent d'expansió va estar acompanyat per un augment moderat de les noves comandes i pressions sostingudes de l'oferta, ja que les restriccions per la Covid a la Xina i la guerra a Ucraïna van causar trastorns.

Per països, el PMI manufacturer a Espanya va caure fins a 53,3, per sota de la dada prèvia de 54,2 i de l'estimació (54,0). A Alemanya, el PMI va baixar fins a 54,6 des de 56,9 (per sobre de l'estimació de 54,1) i a França va pujar fins a 55,7 des de 54,7 (per sobre de l'estimació de 55,4).

De tots els països de la zona euro estudiats, els Països Baixos va registrar el repunt més fort a l'abril a mesura que s'hi va accelerar el creixement. A la resta de països, amb l'excepció de França, les lectures de l'índex PMI van caure durant el mes i en cada cas van registrar el nivell més baix en més d'un any. Les darreres dades de l'enquesta per a Alemanya van ser particularment notables, ja que tant les noves comandes com la producció van entrar a territori de contracció per primera vegada des del juny del 2020.

S&P Global afegeix que, enmig dels desafiaments de la cadena de subministrament, la inflació dels preus dels insums es va accelerar fins a assolir la màxima de cinc mesos a causa dels creixents costos del combustible i de l'energia. Els fabricants van respondre augmentant els preus de venda a l'abril a la taxa més ràpida mai registrada.

La producció manufacturera gairebé es va paralitzar a la zona euro a l'abril, ja que simplement va augmentar al ritme més lent des del juny del 2020. Les empreses no només van informar que els persistents problemes amb l'escassetat de components es van veure agreujats per la guerra d'Ucraïna i els nous confinaments a la Xina, sinó també van comentar que laugment dels preus i la creixent incertesa sobre les perspectives econòmiques també estan afectant la demanda. El creixement de les noves comandes també s'ha desaccelerat considerablement des del començament d'any”, assenyala Chris Williamson, economista en cap d'S&P Global.

"Les fortes pujades de preus exerciran una pressió més gran a la baixa en la demanda. Un augment renovat en els costos, àmpliament atribuït a la pujada dels preus de l'energia i a una pressió més gran a l'alça en els preus pagats per molts altres insums, enmig de l'escassetat de subministraments, va conduir a l'augment més pronunciat en els preus de venda dels productors registrat en almenys vint anys d'història d'enquestes comparables", afegeix Williamson. "En resum, el sector manufacturer de la zona euro sembla encaminar-se cap a un període difícil de caiguda de la producció i augment dels preus", conclou.

Últimas noticias