El pla de l'automòbil mobilitzarà enguany 1.535 milions i 2.210 milions a partir de 2021
El Govern aprova un pla d'impuls al sector amb cinc àmbits diversos d'actuació
El pla d'impuls al sector de l'automòbil anunciat aquest diumenge pel president del Govern, Pedro Sánchez, i que s'aprovarà durant la setmana vinent, mobilitzarà uns 1.535 milions d'euros durant aquest exercici i al voltant de 2.210 milions a partir de 2021.
Així es contempla en el pla que aquest dijous ha presentat Pedro Sánchez i que recull mesures tant a curt com a llarg termini que s'articulen en cinc blocs diferents com són la renovació del parc de vehicles per un altre de més eficient, les inversions i les reformes normatives per impulsar la competitivitat, la I+D+i, la nova fiscalitat i accions en el marc de la formació i la qualificació professional.
Els cinc eixos del pla, amb un pressupost de gairebé 3.750 milions, s'articulen en 20 mesures diferents que abasten diversos àmbits d'actuació com l'econòmic, així com el fiscal, els temes normatius, la logística, la formació o la competitivitat, entre d'altres.
La suma total del pla inclou una inversió d'uns 300 milions d'euros per a la renovació del parc públic, el desplegament de la infraestructura de recàrrega de cotxes elèctrics, i per a l'adaptació dels nuclis urbans a les noves formes de mobilitat. A més, es mobilitzaran 250 milions d'euros, acompanyats d'un esforç similar per part del sector, per a la renovació el parc automobilístic per un altre de més eficient, de manera que, amb criteris de neutralitat tecnològica, se subvencionarà l'adquisició de vehicles eficients o de zero emissions a canvi de retirar per a ferralla un cotxe antic.
El document també contempla una partida de 415 milions d'euros per a activitats d'I+D+i que augmentin la competitivitat i la flexibilitat del sector. Aquests 415 milions d'euros es reparteixen en 25 milions d'euros per a innovació en el camp de l'hidrogen, 30 milions més per a projectes d'innovació industrial en mobilitat sostenible (Moves Singulars), 260 milions per a la millora de la connectivitat i 100 milions per a la compra pública d'innovació per a infraestructures de mobilitat.
2.690 MILIONS EN COMPETITIVITAT
El gruix del pressupost del pla del Govern, un total de 2.690 milions d'euros, anirà a parar a inversions orientades a impulsar la competitivitat del sector de manera que la indústria s'adapti a les noves demandes dels mercats i dels clients. D'aquesta manera, 390 milions d'euros s'injectaran en la flexibilització temporal dels préstecs del Pla Reindus, impulsat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, i 500 milions recauran en la Línia ICO per finançar vehicles comercials i industrials professionals.
Des de l'any que ve, es mobilitzaran 1.800 milions d'euros addicionals per a l'optimització del programa de préstecs del Reindus, i es millorarà la competitivitat de la logística i del transport del sector, encara que no es coneix encara l'import d'aquesta mesura.
L'última de les potes de l'ofensiva de l'Executiu per impulsar el sector de l'automòbil contempla injectar 90 milions d'euros en l'àmbit de la formació, amb 25 milions per a un pla d'actualització de les qualificacions professionals del sector i 15 milions per a una campanya d'acreditació de competències professionals. També es destinaran 5 milions d'euros des de l'any que ve a fomentar la formació en noves tecnologies i 45 milions d'euros fins a 2024 en un pla integral de formació en diferents habilitats vinculades amb el sector.
800.000 VEHICLES ELECTRIFICATS 'MADE IN SPAIN'
Per part seva, en el marc del desplegament d'aquest pla, els fabricants de vehicles i de components s'han compromès a avançar en la descarbonització del parc automobilístic espanyol, amb l'objectiu que les plantes nacionals fabriquin entre 700.000 i 800.000 vehicles elèctrics i híbrids endollables d'aquí a 2030.
Així, els fabricants treballaran per a l'adjudicació de nous models electrificats per a les plantes espanyoles, al mateix temps que s'impulsarà la infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics, amb la intenció d'aconseguir 340.000 punts de recàrrega en territori nacional d'aquí a 2030, i 830.000 punts el 2040.
També s'impulsaran els serveis de 'car sharing' de vehicles elèctrics, al mateix temps que s'augmentarà l'eficiència industrial (Indústria 4.0), s'apostarà per la innovació en el sector i es posaran en marxa programes d'atracció de talent. A més, el sector donarà suport a convertir Espanya en un 'hub' de proves pilot de conducció connectada i automatitzada; també es compromet a complementar els suports que es prenguin des de l'Administració en funció de la mena de vehicle.
La col·laboració entre el sector i l'Administració cerca atreure la inversió que permeti el desenvolupament del conjunt de l'ecosistema de la mobilitat i que aquest sumi uns ingressos de 310.000 milions d'euros a l'exercici 2040. Per aconseguir aquest ecosistema de la mobilitat, seran necessàries inversions de 54.000 milions d'euros fins a 2040, a les quals hi contribuiran tant els fabricants de vehicles i components, com el sector de la distribució, el de desenvolupament de programari, les infraestructures TIC i l'elèctrica.