El PIB del Regne Unit s'estanca al tercer trimestre, però supera previsions

"Pot mantenir aquest rendiment resistent al quart trimestre", assenyalen des de Pantheon

Per

Bolsamania | 10 nov, 2023

El PIB del Regne Unit es va estancar al tercer trimestre després d'augmentar un 0,2% al segon trimestre. Tot i que la dada publicada aquest dijous ha superat la previsió, ja que s'esperava una lleugera caiguda del 0,1%. A més, el PIB va repuntar un 0,2% el setembre, per sobre del pronòstic del consens, que n'esperava un estancament.

"L'economia va evitar per poc contraure's al tercer trimestre, i creiem que pot mantenir aquest rendiment resistent al quart trimestre. A primera vista, el desglossament de la despesa sembla preocupant, ja que una caiguda trimestral al PIB del Regne Unit es va evitar només a causa d'una gran contribució combinada del comerç net, els inventaris i els components d'objectes de valor, que són extremadament volàtils i van sumar 0,7 punts percentuals", argumenten els experts de Pantheon Macroeconomics.

"La despesa real de les llars va caure un 0,4%, mentre que la inversió empresarial va disminuir un 4,2%. Però creiem que la disminució a la despesa real de les llars reflecteix en part una pausa temporal en la recuperació de l'ingrés disponible real, després del seu fort augment de l'1,2% trimestral al segon trimestre", afegeixen.

"Part de la caiguda en la despesa de les llars també es pot atribuir a un clima inusualment càlid el setembre, que va suprimir la demanda de roba nova. Estem segurs que la despesa real de les llars repuntarà al quart trimestre, impulsat per una recuperació renovada de l'ingrés disponible real", expliquen.

D'altra banda, destaquen que "una forta caiguda en la inversió empresarial sempre va ser a les cartes després de l'augment del 4,1% al segon trimestre, que va reflectir un augment en els lliuraments d'avions. Al tercer trimestre, la inversió empresarial va representar el 10,4% del PIB, igualant exactament la seva mitjana del 2015 al 2019. Creiem que aquesta resistència persistirà, malgrat les altes taxes d'interès, ja que les empreses treballen a través de l'acumulació de projectes potencialment rendibles, que van quedar en espera durant els anys d'incertesa pel Brexit i la pandèmia de la covid”.

Segons la seva valoració, "la persistència de la majoria de les mesures d'intencions d'inversió per sobre de les seves mitjanes a llarg termini suggereix que no és probable una caiguda prolongada en la despesa de capital. Mentrestant, la despesa real del govern probablement es recuperarà al quart trimestre, després de caure un 0,5% trimestral al tercer trimestre, a mesura que les vagues del sector públic disminueixen".

"En conseqüència", conclouen, "continuem pensant que les possibilitats d'una recessió son baixes, esperem un augment del 0,3% trimestral al PIB al quart trimestre i preveiem que aquest ritme es mantingui àmpliament el proper any".

Últimas noticias