El PIB del Regne Unit modera el seu creixement fins a l’1,2% durant el primer trimestre
La confirmació de la dada preliminar posa en dubte la retirada d'estímuls del BoE
El Producte Interior Brut (PIB) del Regne Unit va moderar el seu creixement dues dècimes durant el primer trimestre de l'any fins a situar-se a l’1,2%, per sota del consens del mercat, que esperava que el desenvolupament de l'economia de les illes es mantingués estable a l'1,4%. Així ho publica l'Oficina Nacional d'Estadística britànica (ONS) aquest divendres i confirma les dades preliminars publicades fa un mes.
En aquest segon informe, l'ONS afegeix que el PIB britànic va créixer únicament un 0,1% durant els tres primers mesos de l'any enfront de l'últim trimestre de 2017 la dada més pobre des de principis de 2012. A més, matisa que la pitjor taxa interanual es deu a un "patró de desacceleració" impulsat per "indústries orientades als consumidors". Així, el sector serveis es va expandir tres dècimes durant el primer trimestre, mentre que la construcció va caure un 2,7% durant el mateix període, com a principals xifres.
Per la seva banda, l'augment dels salaris (1,6%) va impulsar el consum de les famílies un 0,2%, mentre que la inversió empresarial va continuar descendint un 0,2% per segon trimestre consecutiu. Un escenari recolzat per l'estret mercat laboral britànic, que continua llançant taxes d'atur no vistes des de 1975. Per la seva banda, el PIB per càpita va caure un 0,1% en termes intertrimestrals.
Un refredament de l'economia que el governador del Banc Central d'Anglaterra (BoE), Mark Carney, va atribuïr durant les seves últimes aparicions a "factors temporals" com el clima, l'impacte va ser "limitat", segons l'ONS. L'institut justifica aquesta conclusió mitjançant un comportament diferent dels sectors, alguns perjudicats com la construcció i el sector al detall i altres traient-ne profit com el sector energètic i el comerç en línia.
CARNEY DEFENSA LA SEVA ESTRATÈGIA
Alguna cosa ha canviat en el BoE des de gener: les últimes dades no donen la raó a aquells que clamaven retirar els estímuls mitjançant majors i més ràpides mesures. Des de principis d'any, les dades 'macro' publicades no han estat encoratjadors i han anat retardant la tan anunciada primera pujada de tipus el 2018. Una tardança que ha minvat la credibilitat de Carney, que ara recula després d'assegurar un preu del diner més alt.
En principi anava a ser maig. Però no va ser. El regulador va mantenir durant la seva última reunió els tipus al 0,5%, quan llavors els mercats van començar a especular amb l'agost com a mes més probable per a la consecució d'aquesta mesura. Així, el focus se centra en els mesos estivals, tot i que Carney sembla haver comprès el seu error i es nega a donar pistes que li juguin una altra mala passada. Un 'nuvi en què no confiar', com citen els economistes britànics, que ha de mesurar els seus passos si vol que els mercats continuïn confiant-hi.
"Esperem que el creixement millori i arribi al 0,4% intertrimestral d'abril a juny. L'activitat perduda pel mal temps ha de tornar a aparèixer, així com la boda reial podria empènyer el PIB", comenta Howard Archer, Conseller Econòmic d’EY. "L'acord pel Brexit deu ser positiu per a la inversió, però la incertesa sobre la futura relació entre el Regne Unit i Europa continua sent elevada. A més, hi ha un risc per a la inversió si la resolució es torna problemàtica", afegeix.