El PIB del Japó cau un 0,2% al tercer trimestre, millor del que s'esperava
El principal llast per al creixement són les exportacions netes
El PIB del Japó del tercer trimestre ha registrat una caiguda intertrimestral del 0,2% i interanual del 0,8%, en tots dos casos millor del que s'esperava, ja que es preveia un descens del 0,3% i de l'1,1%, respectivament.
El principal llast per al creixement són les exportacions netes i el consum encara sembla més feble en les dades revisades, comenten els experts de Pantheon Economics.
"Les exportacions netes segueixen sent el llast més gran per al PIB, amb una contribució de -0,6 punts percentuals en les dades revisades, enfront dels -0,7 punts percentuals de les dades preliminars. Això es deu al ràpid creixement de les importacions, a causa de la depreciació del ien i dels alts preus internacionals de l'energia i els aliments", expliquen.
La inflació de les importacions és també el principal factor que afecta el consum, la contribució del qual al PIB es va revisar a la baixa de 0,3 punts percentuals a només 0,1 punts percentuals. "Les llars han frenat la despesa discrecional davant les fortes pujades dels preus de l'energia, els aliments i els béns duradors, tots influïts per la debilitat de la moneda. L'increment dels preus dels aliments, en particular, s'ha accelerat als últims mesos", expliquen aquests economistes.
La despesa de les empreses està servint de contrapès, amb una contribució de 0,2 punts percentuals al creixement del PIB al tercer trimestre, mentre que la contribució de les existències es va revisar a l'alça fins a 0,1 punts percentuals des del zero anterior. Les empreses privades han augmentat la inversió i han acumulat existències en previsió d'un creixement més gran després de la reobertura econòmica. Pantheon considera probable que la inversió privada perdi impuls ateses les difícils perspectives econòmiques a curt termini, amb el PMI manufacturer caient per sota de 50 al novembre fins a 49,0, el més baix en dos anys, amb les noves comandes globals, les noves comandes d'exportació i la producció especialment febles.
El governador Kuroda ha declarat que el Banc del Japó considerarà una estratègia de sortida de la política monetària flexible una vegada que la inflació es mantingui per sobre del 2% i vagi acompanyada de pujades salarials.
"Creiem que el banc considera que les dades revisades del PIB confirmen la seva valoració que la demanda interna és insípida, especialment el consum privat, a causa de l'elevada inflació importada. La inflació hauria de disminuir gradualment al llarg del 2023, però el ritme de la recuperació econòmica serà probablement massa lent per justificar un canvi en la configuració de la política monetària”, conclou Pantheon.