El PIB creix un 0,8% al segon trimestre i augmenta el seu avenç interanual al 3,1%
L'INE revisa el creixement a l'alça del primer trimestre
Actualitzat : 12:09
L'economia espanyola ratifica el ritme de creixement al segon trimestre. El producte interior brut (PIB) va registrar un avanç del 0,8%, una dècima menys que al trimestre anterior, segons les dades de comptabilitat nacional publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
En taxa interanual, l'economia espanyola es va expandir un 3,1%, un avenç de sis dècimes percentuals respecte del 2,5% del trimestre passat. Aquesta dada no només és la més elevada des del primer trimestre de l'any passat, sinó que també certifica que l'economia espanyola ha crescut de manera consecutiva durant 13 trimestres.
En aquest segon informe, Estadística ha revisat el creixement del primer trimestre a l'alça en una dècima percentual fins al 0,9%. Per contra, el creixement interanual ho ha revisat en una dècima a la baixa, fins al 2,5%.
De manera detallada, la demanda nacional va contribuir amb 0,7 punts al creixement intertrimestral del PIB, mentre que la demanda externa va aportar-hi 0,1 punts. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va créixer un 1,0% i la de les administracions públiques, un 0,7%. Per part seva, la formació bruta de capital ha registrat una variació del 0,3%. A més, les exportacions de béns i serveis van augmentar un 0,7%, les importacions ho van fer a una taxa del 0,6%.
Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el valor afegit, llevat de les branques primàries. Així, les branques industrials van créixer un 1,1% intertrimestral. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera va moderar la taxa set dècimes respecte al trimestre precedent, fins a un creixement de l'1,5%. El valor afegit brut de la construcció va augmentar un 0,6% intertrimestral, 1,1 punts menys que al trimestre anterior. I el dels serveis va accelerar la taxa set dècimes, fins a l'1,2%.
Per la seva banda, les branques primàries van registrar una variació intertrimestral del -2,9%, enfront del 4,4% del trimestre anterior.
En termes interanuals, la demanda nacional va contribuir amb 2,4 punts al creixement interanual del PIB. Per part seva, la demanda externa hi va aportar 0,7 punts.
Per agregats, la despesa en consum final es va moderar una dècima respecte al trimestre anterior en créixer el 2,9% interanual. El de les llars va accelerar tres dècimes, en presentar una taxa d'un 2,5%, i el de les administracions públiques va registrar una taxa del 4,0%, 1,1 punts menys que al trimestre precedent. Així mateix, la formació bruta de capital va registrar una variació de l'1,2%, taxa 1,3 punts superior a la del trimestre anterior.
Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa interanual del 2,6%, cosa que va suposar 1,1 punts més que al primer trimestre. Per part seva, les importacions van registrar una variació del 0,9%, taxa dues dècimes superior a la del trimestre precedent.
Des de l'òptica de l'oferta, tots els grans sectors d'activitat van presentar taxes interanuals positives. Així, el valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 3,7% i, dins d'aquestes, la indústria manufacturera ho va fer en un 5,2%.
El valor afegit brut de la construcció va créixer un 2,5% respecte al segon trimestre del 2023, el dels serveis, un 3,7%, i el de les branques primàries, un 5,1%.
El PIB a preus corrents va augmentar un 6,5% interanual, sis dècimes més que al primer trimestre del 2024. En taxa intertrimestral, es va incrementar un 0,9%. A més, el deflactor del PIB va créixer el 3,3% interanual, taxa similar a la del trimestre anterior. En taxa intertrimestral, es va incrementar un 0,1%.
OCUPACIÓ I PRODUCTIVITAT
El nombre d'hores treballades efectivament va augmentar un 2,4% interanual aquest trimestre, 1,4 punts més que en el precedent. En termes intertrimestrals, va variar un 0,8%.
Els llocs de treball equivalents a temps complet es van incrementar un 2,1% en taxa interanual, un punt menys que al trimestre precedent. En termes intertrimestrals, la seva variació va ser del 0,2%.
Per part seva, la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet ha registrat aquest trimestre una taxa interanual de l'1,0%, i la productivitat per hora efectivament treballada, del 0,7%. En termes intertrimestrals, aquestes taxes van ser del 0,6% per a la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet, i del 0,0% per a la productivitat per hora efectivament treballada.