El petroli es dóna la volta després de la ruptura de relacions de l'Aràbia Saudita, Egipte, Emirats Àrabs i Bahrain amb Qatar
Aquests quatre països acusen Doha de donar suport a l'Estat Islàmic, Al-Qaida i els Germans Musulmans
- Qatar és el major proveïdor de gas natural liquat (GNL) i un important venedor de condensat
- En castellano: El petróleo se da la vuelta tras la ruptura de relaciones de Arabia Saudí, Egipto, Emiratos Árabes y Baréin con Qatar
Actualitzat : 13:17
Aràbia Saudita, Egipte, Emirats Àrabs Units i Bahrain s'han suspès les seves relacions diplomàtiques amb Qatar. Aquests quatre països acusen el país veí de "donar suport al terrorisme" i denuncien que des de Doha es finança les activitats de grups com Al-Qaida, l'Estat Islàmic o els Germans Musulmans.
Després de conèixer aquesta notícia, els preus del cru i del gas natural van pujar: el Brent puja un 1,42% a 50,66 dòlars per barril i el nord-americà West Texas Intermediate un 1,45% a 48,35 dòlars el barril. No obstant això, a mitja sessió, el preu del barril s'ha capgirat i ha cotitzat amb caigudes del 0,5% de mitjana. En el cas del barril de Brent, de referència a Europa, es deixa un 0,68% fins als 49,61 dòlars, per la seva banda, el barril de WTI cotitza amb caigudes del 0,55% fins als 47,40 dòlars.
Qatar és el major proveïdor de gas natural liquat (GNL) i un important venedor de condensat - un combustible líquid de baixa densitat i un producte de refinació derivat del gas natural. Per la seva banda, l'Aràbia Saudita és el major exportador mundial de cru, però els Emirats Àrabs Units n’és també un referent en l'exportació de petroli.
Un conflicte que pot allargar-se en el temps. L'agència de notícies estatal saudita SPA va dir que Riyadh, la capital de l'Aràbia Saudita, havia tancat les seves fronteres, ha tallat el contacte terrestre, marítim i aeri. Per la seva banda, Egipte també va tancar el seu espai aeri i ports per a tots els transports de Qatar, segons ha assenyalat el Ministeri de Relacions Exteriors egipci.
L'agència estatal de notícies de Bahrain va anunciar que el país també tallava llaços amb Qatar per "agitar la seguretat i l'estabilitat de Bahrain i ficar-se en els seus assumptes". La coalició àrab liderada per Aràbia Saudita, que lluita contra els rebels de Houthi al Iemen, també va expulsar Qatar de la seva aliança a causa de les "pràctiques que enforteixen el terrorisme" de Doha i el seu suport a grups com "Al-Qaida i Daesh", així com tractar amb les milícies rebels", segons SPA.
QATAR CONSIDERA "INJUSTIFICADA" AQUESTA MESURA
Segons apunta la cadena de televisió Al-Jazeera, el Govern de Qatar ha assegurat aquest dilluns que lamenta la decisió de tallar relacions diplomàtiques anunciada per l'Aràbia Saudita, Egipte, Emirats Àrabs Units i Bahrain i considera que no té justificació.
"Les mesures estan injustificades i es basen en denúncies i acusacions que, en realitat, no tenen base", ha afirmat el Ministeri d'Afers Exteriors de Qatar. A més, consideren que la ruptura de les relacions "no afectarà les vides normals dels ciutadans i els residents".
Per la seva banda, el secretari dels EUA, Rex Tillerson, va demanar als països de la regió unir-se per solucionar la crisi. "Per descomptat, instem les parts a seure juntes a la taula de negociacions i resoldre les diferències", va dir Tillerson.