El multimilionari George Soros dona 450.000 euros en contra del Brexit
El magnat intentarà interposar-se de nou en la política britànica com ja va fer el 1992
- El moviment proeuropeu 'The Best of Britain' començarà així una campanya que tractarà de promoure una segona ronda del referèndum que mantingui el Regne Unit a la UE
- En castellano: El multimillonario George Soros dona 450.000 euros en contra del Brexit
La campanya britànica a favor de la Unió Europea (UE), 'The Best of Britain', ha rebut una donació de més de 450.000 euros (400.000 lliures esterlines) per part del multimilionari hongarès George Soros, a través de la seva fundació 'Open Society Foundation' (OSF). El magnat, que ja va manipular decisions polítiques al Regne Unit el 1992 durant el "dimecres negre", torna a la càrrega en contra de les decisions preses pel govern britànic.
La campanya es troba dirigida per Mark Malloch-Brown, exministre pel partit laborista, i Gina Miller, cofundadora de la companyia d'inversions SCM Direct, dona que va portar la decisió del govern davant els tribunals per l'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa.
"Nosaltres, com milions de persones, creiem que el Regne Unit ha de liderar Europa, no abandonar-la" declarava Malloch-Brown durant una compareixença davant els mitjans. "Treballem amb activistes, unionistes, polítics i grups comuns, assegurant que tots tinguin veu en aquest moviment" va dir l'exministre.
"Nosaltres, com milions de persones, creiem que el Regne Unit ha de liderar Europa, no abandonar-la"
"La fundació de George Soros ha donat, juntament amb altres donants majors, contribucions significants al nostre treball. De fet, a través de la seva fundació hi ha contribuït amb 400.000 lliures. Però també els nostres petits donants hi han contribuït en gran mesura amb el seu compromís, per la qual cosa Soros és un gran i important donant entre moltes altres fonts", declarava el president del moviment. Soros en canvi no ha realitzat cap tipus de declaració al respecte.
Amb aquests fons, l'organització posarà en marxa una campanya publicitària que tractarà de generar una segona ronda de votació per mantenir el Regne Unit a la Unió. Tots els esforços se centren ara a continuar afeblint la posició de Theresa May a través de captar primerament el vot jove, per, posteriorment, continuar amb una campanya tradicional de màrqueting, segons informava el diari conservador i pro-Brexit The Telegraph.
SOROS JA VA TOMBAR LA LLIURA EL 1992
En un moment quan els ‘hedge funds’ eren pràcticament desconeguts, George Soros va ser capaç de tombar el Banc Central Britànic aprofitant un error de càlcul per part seva durant els inicis de la integració europea.
A l'octubre de 1990, el Regne Unit entrava finalment al sistema de Tipus Fix de Canvi o ERM ('Exchange Rate Mechanism') que alguns països europeus van desenvolupar per tal d'establir un tipus de canvi fix respecte al marc alemany, amb una fluctuació del tipus de canvi del -/+ 6%. Així, la fluctuació lligada al mercat s'eliminava i s'establia una taxa fixa pel que fa a la moneda germànica.
Els primers resultats d'aquesta mesura van ser bons. Entre 1990 i 1992 la inflació es va frenar, els tipus d'interès es van reduir i el baix atur va marcar xifres històriques. No obstant això, a finals de 1992, una crisi econòmica mundial va despertar de nou la incertesa al país, amb una pujada de l'atur del 7,7% al 12,7% en només uns mesos.
Lligada pel sistema ERM, el govern britànic no tenia l'opció de baixar els tipus d'interès per combatre la recessió, ja que això hauria suposat excedir les bandes de fluctuació establertes per l'acord. El govern havia de fer front a la situació sense l'ajuda dels tipus d'interès.
Sumat a aquesta situació crítica, durant l'estiu de 1992, membres del Bundesbank asseguraven a la premsa que una devaluació de la lliura esterlina enfront del franc era pràcticament inevitable a causa de la seva situació. Si la baixada de tipus a Alemanya no sorgia efecte, hi havia la possibilitat que un parell de divises, entre elles la britànica, correguessin el perill d'haver d'abandonar l'ERM.
Analitzant la situació, a través del seu fons 'Quantum Fund', George Soros durant tot l'estiu estava apostant a prop de 1.500 milions de dòlars per una caiguda del tipus de canvi de la lliura esterlina. Els polítics britànics havien comès un error acceptant un tipus de canvi tan alt en la seva entrada al sistema comú.
Durant la nit prèvia a l'obertura dels mercats, el Quantum Fund va augmentar la seva posició a favor de la caiguda de la lliura de 1.500 a 10.000 milions de dòlars. Amb l'inici de la jornada, inversors incrèduls van veure com milers de milions de lliures estaven sent venudes, i el seu valor queia a nivells propers als tipus de canvi mínims establerts a l'ERM.
El nivell de venda de la moneda britànica es va disparar tant, que ni tan sols el mateix Banc Central del Regne Unit va ser capaç de pujar els tipus de canvi a través de la seva compra. L'única mesura possible en aquells moments, el que, a més, suposaria un suïcidi polític a causa de la situació del país, era incrementar els tipus. El resultat del seu increment va ser inexistent, i amb prou feines unes hores després de l'inici del dia, Norman Lamont, ministre d'economia, anunciava la sortida del Regne Unit del sistema ERM tornant a la fluctuació lliure de la seva divisa.