El mercat laboral dels EUA es refreda més del que s'esperava: crea 150.000 llocs l'octubre
El consens n'anticipava 180.000
El mercat laboral nord-americà va crear 150.000 llocs de treball l'octubre, una dada que s'ha situat per sota de la previsió de consens, que n'anticipava 180.000, i suposa una desacceleració des dels 297.000 de setembre, (revisats a la baixa des de 336.000), segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units. La taxa d'atur, per la seva banda, s'ha ubicat al 3,b9%, una dècima més que al mes anterior.
La dada coneguda aquest divendres s'ha quedat per sobre dels 113.000 llocs que va anticipar la consultora privada ADP, i deixa la mitjana mensual del darrer any en 258.000 llocs. L'octubre, es van produir augments d'ocupació als sectors d'atenció mèdica, Govern, i assistència social, mentre que es van registrar caigudes al sector manufacturer "a causa de l'activitat vaguística".
L'atenció sanitària va afegir 58.000 llocs de treball l'octubre, en línia amb l'augment mensual mitjana de 53.000 dels 12 mesos anteriors, i la contractació del sector va estar liderada pels ambulatoris (+32.000), els hospitals (+18.000) i els centres d'atenció residencial i d'infermeria (+8.000).
L'ocupació al Govern va augmentar en 51.000 persones, en línia amb la mitjana mensual de 50.000 registrada l'últim any, i ha tornat al nivell anterior a la pandèmia, el febrer del 2020. El Govern local va mantenir la tendència alcista i en va sumar 38.000 nòmines al mes.
Per part seva, l'assistència social va afegir 19.000 llocs de treball l'octubre, en comparació amb l'augment mensual mitjana de 23.000 en els 12 mesos anteriors. Durant el mes, l'ocupació va continuar a l'alça en serveis individuals i de família (+14.000).
També va mantenir la seva expansió laboral la construcció, que va afegir 23.000 nòmines, més o menys en línia amb el guany mensual mitjà de 18.000 de l'últim any. La quantitat més gran de llocs de treball la van crear els contractistes de comerç especialitzat (+14.000) i construcció d'edificis (+6.000).
Al costat de les caigudes, el sector manufacturer es va deixar 35.000 llocs, "xifra que reflecteix una disminució de 33.000 en vehicles de motor i recanvis que es va deure en gran mesura a l'activitat vaguística".
L'octubre, els guanys mitjana per hora de tots els treballadors van pujar un 0,2%, fins als 34 dòlars. Durant els darrers 12 mesos, la mitjana per hora dels salaris va augmentar un 4,1%. A més, la taxa de participació de la força laboral va caure una dècima, fins al 62,7%.
Els analistes d'Oxford Economics destaquen que "l'informe d'ocupació d'octubre proporciona evidència abundant que les condicions del mercat laboral s'estan suavitzant i permetrà a la Reserva Federal mantenir la política en suspens mentre monitoritza el seu progrés cap al retorn de la inflació al 2%".
"El creixement de la nòmina va ser més feble del que s'esperava, l'ocupació a l'enquesta de llars va disminuir, la taxa d'atur va augmentar i el creixement dels ingressos mitjana per hora es va continuar moderant", afegeixen, encara que adverteixen que "els augments salarials anuals segons la majoria de mesures hauran de convergir al voltant del 3,5% per ser coherents amb l'objectiu d'inflació del 2% de la Reserva Federal”.
Des de Pantheon Macroeconomics veuen "probable que les xifres es revisin a la baixa, continuant amb el patró de revisions a la baixa tots els mesos d'aquest any", i afegeixen que "l'augment del setembre a les nòmines privades sempre va semblar una casualitat, i les dades d'octubre continuen el patró de grans augments seguits de guanys molt més petits”.
"La conclusió, doncs, és que aquestes dades redueixen marginalment les probabilitats d'una pujada de tipus el desembre, però la Reserva Federal seguirà volent veure les xifres del novembre i els dos informes de l'IPC que s'han de presentar abans de la reunió del FOMC. No n'esperem cap augment; és probable que el proper pas sigui una flexibilització la primavera que ve”, conclouen.