El mercat laboral dels EUA es manté ferm i crea 275.000 llocs de treball al febrer

La taxa d'atur puja fins al 3,9%

Per

Bolsamania | 08 mar, 2024

El mercat laboral dels Estats Units es manté ferm després de crear 275.000 llocs de treball durant el mes de febrer, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sobre de les 229.000 ocupacions del gener (revisades a la baixa des de 353.000), i de la previsió de consens, que n'anticipava 200.000.

La taxa d'atur, per la seva banda, s'ha incrementat fins al 3,9%, des del 3,7% anterior, i el nombre d'aturats s'ha elevat en 334.000, fins a les 6,5 milions persones. Aquestes mesures han estat superiors a les registrades un any abans, quan la taxa de desocupació era del 3,6% i el nombre de desocupats de 6 milions.

Al febrer, la taxa de participació de la força laboral ha estat del 62,5%, i la relació ocupació-població gairebé no ha canviat situant-se al 60,1%.

Així mateix, els guanys de mitjana per hora han mostrat un augment lleugerament menor del que s'esperava per al mes i una desacceleració respecte a fa un any. Els salaris només han pujat un 0,1% al febrer, una dècima de punt percentual per sota de l'estimació, i un 4,3% més respecte a l'any anterior, per sota de l'augment del 4,5% al gener i lleugerament per sota l'estimació del 4,4%.

Durant el segon mes de l'any, s'han registrat augments d'ocupació al sector de la salut, al govern, als serveis de menjar i beguda, a l'assistència social i en transport i emmagatzematge.

L'atenció sanitària ha afegit 67.000 llocs de treball, l'ocupació pública ha crescut 52.000 persones, l'ocupació als serveis d'alimentació i begudes ha augmentat en 42.000 noves nòmines, l'assistència social ha afegit 24.000 llocs al febrer, i l'ocupació en transport i emmagatzematge ha sumat 20.000 persones.

El mercat laboral també ha continuat amb la seva tendència alcista a la construcció (+23.000), al comerç al detall (+19.000), i als minoristes de mercaderies generals (+17.000).

L'ocupació ha reflectit pocs canvis durant el mes a altres indústries importants, incloent-hi la mineria, pedreres i extracció de petroli i gas, la fabricació, el comerç a l'engròs, la informació, activitats financeres, serveis professionals i comercials, i altres serveis.

Els experts de Pantheon Macroeconomics no tenen clar si aquesta dada de treball servirà perquè la Reserva Federal comenci a flexibilitzar la seva política monetària al maig, però subratllen que, com “esperem millors dades d'inflació per al febrer i el març, ens atenim a la nostra idea que la primera flexibilització es produirà al maig. Però aquesta és una probabilitat de 55/45, no seria una sorpresa que la Fed esperi fins al juny”.

Des d'ING subratllen que "en conjunt, hauríem de dir que aquest és un informe més feble del que s'esperava, però no prou feble per canviar la mentalitat de la Reserva Federal que no hi ha necessitat de fer res imminent".

Tot i això, "atès que sembla probable un refredament més gran del mercat laboral, seguim veient grans possibilitats d'una retallada al juny, i la Reserva Federal indica el seu desig de portar gradualment la política a nivells més neutrals més endavant l'any", afegeixen.

"El creixement de les nòmines no agrícoles va ser més gran del que s'esperava al febrer, però no creiem que l'informe sigui prou sòlid per canviar la nostra crida a la Reserva Federal perquè comenci a retallar les taxes al maig, ja que altres aspectes van ser més febles del que s'esperava, incloent-hi un creixement més moderat dels guanys”, remarquen a Oxford Economics.

Últimas noticias