El Japó insisteix que no intervé en el ien després d’'escapar' de l'etiqueta de manipulador de divises de Trump

Corea del Nord, la Xina, Suïssa, Alemanya i Taiwan romanen sota l'estreta vigilància del Tresor dels EUA

Per

Bolsamania | 17 abr, 2017

L'alleujament domina el sentiment dels principals socis comercials dels EUA, després que el departament del Tresor nord-americà hagi evitat etiquetar cap d'aquests països com a “manipulador de divises”. L'informe econòmic semestral, al qual s'avalua el dèficit comercial dels EUA amb diverses nacions o les vegades que els governs intervenen al mercat de les divises, ha cobrat especial rellevància després de les amenaces de Donald Trump sobre la Xina i els atacs verbals al Japó o Alemanya. Això sí, sis nacions romanen sota estreta vigilància del Tresor, entre d'elles el Japó, que n'ha estat la primera en defensar-se.

El portaveu del govern nipó, Yoshihide Suga, ha insistit que el país està compromès amb l'acord del G20 sobre política internacional del mercat de les divises i ha insistit que no manipula la seva moneda. A més, també ha assenyalat que l'informe no requereix cap tipus de resposta per part del seu govern, ja que es crea de forma automàtica.

El president nord-americà i diversos membres del seu gabinet havien acusat al Japó i Alemanya de beneficiar-se, segons han insistit en diverses ocasions, d'unes monedes massa barates enfront del dòlar dels EUA, la qual cosa converteix les seves exportacions en més competitives. A més, recents informacions aparegudes a la CNBC sobre que els EUA estava ultimant el seu càstig als “manipuladors de divises, o els reiterats atacs a la Xina que el mateix Trump havia assegurat que era el major manipulador de divises de tots els temps, anticipaven que el Tresor podia anar més enllà en aquesta ocasió. Però al final la sang no ha arribat al riu i ha decidit mantenir “sota vigilància”, a més del Japó, Corea del Nord, la Xina, Suïssa, Alemanya i Taiwan. Cap ha rebut la temuda etiqueta de “manipulador”.

Els EUA ha decidit mantenir “sota vigilància” el Japó, Corea del Nord, la Xina, Suïssa, Alemanya i Taiwan

De fet, l'informe confirma la decisió del president d'abstenir-se de nomenar la Xina en aquest grup després de canviar d'opinió respecte a les seves promeses de campanya. No obstant això, l'informe econòmic sí fa referència al “inusual” volum del superàvit comercial quela Xina manté amb els EUA i, malgrat que reconeix els esforços de Pequín per retallar-lo, la seva declaració sobre el gegant asiàtic ha estat més llarga i més contundent que en anteriors informes. De fet, descriu com la Xina es troba embarcada en una “persistent intervenció al mercat de les divises a llarga escala”. Per aquests motius el Tresor seguirà “vigilant les pràctiques comercials i en matèria de divises de la Xina”.

Inopinadament, ha estat Trump que ha acudit en defensa de la Xina i després de la publicació de l'informe, que va veure la llum divendres, va assegurar des de la seva xarxa social favorita, Twitter: “Per què vaig a anomenar la Xina manipulador de divises quan estan treballant amb nosaltres en el problema amb Corea del Nord”.

A més de la Xina, Alemanya també compleix dos dels tres criteris que el Govern nord-americà avalua en el seu informe: el superàvit comercial amb els EUA va ser de 65.000 milions de dòlars el 2016 i manté les seves exportacions que són significatives a escala mundial. Malgrat les acusacions del nou govern republicà, sobre els avantatges que l'euro devaluat atorga al país alemany, l'informe no ha considerat que intervingui directament al mercat de les divises.

Suïssa, Corea del Sud o Taiwan sí han rebut un toc d'atenció sobre les seves intervencions per devaluar les seves monedes, segons recull l'informe del Tresor dels EUA. El següent informe es publicarà a l'octubre i, de considerar algun d'aquests països manipuladors de divises, se'ls imposaran tarifes a les seves exportacions.

Últimas noticias