L'IPC cau al -0,7% a l'abril i entra en negatiu per primera vegada des d'agost de 2016

L'INE ha atribuït la disminució de l'IPC a l'abaratiment dels carburants i combustibles

Per

Europa Press | 30 abr, 2020

Actualitzat : 14:15

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,3% a l'abril en relació al mes anterior i va retallar set dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,7%, la qual cosa va fer entrar aquest indicador en taxes negatives per primera vegada des d'agost de 2016, segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest enfonsament de set dècimes, l'IPC interanual encadena tres mesos de reculades. L'organisme estadístic ha atribuït la disminució de la taxa interanual de l'IPC a l'abaratiment dels carburants i combustibles, enfront de la pujada de preus que van registrar a l'abril de 2019.

L'INE ha explicat que la declaració de l'estat d'alarma ha provocat una situació inèdita en la producció de l'IPC del mes d'abril, ja que és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis de consum no estan disponibles per a la seva adquisició, o només ho estan a través de la web. A això cal afegir-hi que la recollida dels preus s'ha hagut de realitzar íntegrament per mètodes telemàtics.

A causa de la situació de confinament de les llars pel Covid-19, l'INE ha elaborat dues agregacions especials en les quals es recull l'efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual.

ELS ALIMENTS FRESCOS S'ENCAREIXEN UN 2,7% RESPECTE A MARÇ

Els preus dels productes inclosos al Grup especial béns Covid-19 augmenten un 1,2% a l'abril, respecte al mes anterior. Mentre que els serveis Covid-19 disminueixen un 1,4% a l'abril respecte a març.

Els preus dels productes inclosos al 'grup especial béns Covid-19', en el qual s'inclouen els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja per a la llar, menjar per a animals i cura personal, augmenten un 1,2% a l'abril respecte al mes anterior. Dins d'aquest grup, els productes d'alimentació van augmentar el mes d'abril un 1,4% respecte a març, destacant el comportament dels aliments frescos, que van incrementar els seus preus un 2,7%. Els aliments envasats, per part seva, es van incrementar un 0,7% en taxa mensual.

Per part seva, els preus del 'grup especial serveis Covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 1,4% a l'abril respecte a març. L'INE atribueix aquest descens a l'abaratiment del gasoil per a calefacció i l'electricitat.

ELS PREUS DELS ALIMENTS PUGEN UN 4% ANUAL

En taxa interanual, el 'grup especial béns Covid-19' va experimentar un increment del 3,2% a l'abril, un punt més que al març. Estadística destaca dins d'aquest grup el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals passa del 2,5% al març al 4% a l'abril. D'aquests, els aliments frescos arriben al 6,9%, tres punts per sobre de la del mes anterior, i els aliments envasats situen la seva taxa anual en el 2,2%, sis dècimes per sobre de la de març.

En el cas del 'grup especial de serveis Covid-19', els preus es van desplomar a l'abril un 4,3% en taxa interanual, més d'un punt per sota de la registrada al març.

Al quart mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en un -0,6%, set dècimes menys que al març. Per part seva, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCA es va situar en el 0,4%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC d'abril el pròxim 14 de maig.

L'IPC es calcula a partir d'una cistella de 479 articles, agrupats en 219 subclasses, que finalment s'agreguen per obtenir l'IPC general. La majoria d'aquests articles és possible adquirir-los fins i tot en l'excepcional situació generada pel coronavirus, però una part dels serveis de la cistella, per exemple restaurants, bars, serveis d'allotjament, vols o paquets de viatge, no estan disponibles per al seu consum per les seves característiques. En aquests casos, assenyala l'INE, els seus preus han estat estimats perquè la taxa anual de l'IPC general amb prou feines es vegi alterada.

Últimas noticias