El Govern pacta amb els sindicats pujar l'SMI fins als 1.000 euros malgrat el rebuig de la CEOE
La mesura tindrà efecte retroactiu des de l'1 de gener del 2022
El Govern ha signat aquest dimecres amb els sindicats CCOO i UGT, i malgrat el rebuig dels empresaris, l'acord pel qual s'elevarà el salari mínim interprofessional (SMI) a 1.000 euros aquest any. L'increment, ha confirmat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener del 2022.
Díaz, que ha explicat que per a aquesta mesura l'Executiu només està obligat "a una simple consulta", ha volgut donar les gràcies a la taula de diàleg pel nou esforç que ha fet a la recerca d'un acord sobre el salari mínim, malgrat que al final els empresaris no ho han subscrit. "Hi ha moltes maneres d'acord, en aquest cas ha estat un acord bipartit" amb CCOO i UGT, ha assenyalat la ministra.
La vicepresidenta ha qualificat com una "gran fita" l'acord segons el qual s'elevarà l'SMI a 1.000 euros, i ha recordat que la idea del Govern és seguir "en el camí de complir arribar al 60% del salari mitjà l'any 2023".
"El Govern i els agents socials que rubriquen l'acord compleixen sl seu país. Lluny del que s'ha escrit, teoritzat... pujar l'SMI ha estat molt positiu per al nostre país i per a l'economia del nostre país", ha remarcat Díaz , que ha dit que l'SMI és "la millor eina per combatre la pobresa laboral" perquè té una "afectació directa en els sectors de més vulnerabilitat, els joves i les dones".
Com ha dit la titular de Treball, amb aquest acord “deixem enrere l'Espanya dels baixos salaris” i “caminem cap a una Espanya més igual i amb salaris més dignes”.
"MILLORAR LA VIDA DEL PRECARIAT"
Per part seva, Unai Sordo, secretari general de CCOO, ha remarcat que "no és veritat que l'impacte de l'SMI destrueixi ocupació al nostre país. Si això no queda clar, no parlem de dades, sinó de teologia, de fe". I "com aquí estem per avalar unes mesures que milloren la vida de la gent, de la gent més precària, i que és compatible amb la millora de l'economia i l'ocupació és on hem de centrar el tir", ha assenyalat.
Segons Sordo, la "foto tipus" de la persona a qui beneficiarà l'acord és "una dona, d'entre 16 i 34 anys, amb contracte temporal i que treballa en agricultura o sector serveis". "Aquest acord és una mostra evident de l'obcecació de les organitzacions sindicals perquè l'orientació del diàleg social i les mesures es dirigeixin a millorar la vida del precariat, prioritzant la reducció de la desigualtat i de la pobresa salarial, l'estabilitat de l'ocupació".
El líder de CCOO ha qualificat la pujada de l'SMI com “una gran notícia” i ha deixat clar que “ha de tenir continuïtat en el futur”. Ha conclòs lamentant que les organitzacions empresarials "no hagin estat coherents amb allò pactat amb els sindicats fa dos anys".
"RESPONSABILITAT" DE LA PATRONAL
Precisament, sobre això també ha parlat Pepe Álvarez, secretari general d'UGT. En la seva intervenció, ha destacat que per a la seva organització la xifra de 1.000 euros "té una importància molt gran" perquè suposa "trencar un sostre que semblava que es feia difícil de trencar per l'obcecació de la patronal de no complir els acords que signa amb les organitzacions sindicals".
"Si hagués complert i avui no hi hagués cap conveni col·lectiu amb un salari per sota de 1.000 euros, el nombre de treballadors afectats per aquesta mesura seria menor", ha asseverat Álvarez, per a qui "és responsabilitat de la patronal de signar i no complir" .
El dirigent d'UGT ha incidit també que el de Pedro Sánchez "és un Govern que compleix", i ha destacat que l'acord de l'SMI "va a la direcció que van tots els països europeus", recordant que a la Unió Europea "hi ha un debat sobre establiment d'un SMI per al conjunt de la UE, i convé que Espanya conclogui aquest debat amb els deures fets". En aquest sentit, ha afirmat, “aquest pas va a la bona direcció”.
A més, ha aprofitat per llançar un altre missatge als empresaris. "Cal ser conscients, que ho sigui la CEOE, que l'SMI ha de continuar creixent als propers anys", ha dit. Aquesta pujada, ha explicat, va “al cor dels que menys tenen, dels que pateixen més discriminació”, com les dones i els joves.
"Aquest és un acord que serveix a l'interès general del nostre país. L'SMI no destrueix ocupació, ho reitero. Totes les dades demostren que al contrari, és un instrument per activar l'economia". Per tant, ha conclòs, és una “molt bona notícia per al país, per a l'economia i per al creixement”.