El Govern negocia amb Brussel·les deixar l'ajustament del dèficit per al 2017

Si hi ha acord es podrien suavitzar les exigències a Espanya i deixar l'objectiu de dèficit en el 3,9% el 2016

Per

Bolsamania | 19 jul, 2016

Actualitzat : 10:38

El Govern està ultimant un acord amb la Comissió Europea que li permeti suavitzar les exigències sobre el dèficit per a aquest any, de manera que les exigències de Brussel·les es quedessin en rebaixar-lo fins al 3,9% el 2016. Això implicaria concentrar el gruix de les mesures d'ajustament el 2017, any per al qual el dèficit hauria de baixar-se fins al 2,7%.

Si s'acorden aquests termes, informa El Mundo, les exigències de Brussel·les es relaxarien en 2.000 milions aquest any, i en els mateixos termes per 2017, ja que es preveia que Espanya rebaixés el dèficit fins al 2,5%. Cal recordar que el Govern, per la seva banda, havia previst el passat mes d'abril, tal com afirmava en el seu Programa d'Estabilitat, abaixar el dèficit al 3,6% el 2016 i al 2,9% el 2017.

A més, si s'acorda aquest nou camí de dèficit amb Brussel·les, l'Executiu podrà ser més flexible en les exigències d'ajustament previstes aquest any per a les comunitats autònomes. El nou calendari podria ser anunciat la setmana que ve per la Comissió Europea, i podria convertir-se en una pilota d'oxigen per a Mariano Rajoy en les seves negociacions per intentar formar Govern després de les eleccions del 26J.

Les negociacions d'Espanya i Brussel·les es van iniciar després que la Comissió Europea decidís obrir un procediment sancionador al país per no fer el necessari per complir l'objectiu de dèficit el 2015. I és que a la CE creuen que en haver-se desviat més del que previst el dèficit l'any passat, i amb un Govern en funcions, el millor és relaxar el camí per a 2016 i 2017. A més, des de Brussel·les s'apunta que l'objectiu del 3,9% aquest any és assolible sense mesures addicionals, mentre que els ajustos haurien d'arribar l'any que ve per complir l'objectiu estipulat.

EL QUE CALDRÀ FER EL 2017

Brussel·les reclama mesures suplementàries el 2017 per desactivar la multa que podria imposar a Espanya. Així, després de la decisió dels ministres de Finances de la UE de ratificar el criteri de la Comissió Europea, que considerava que hi va haver certa relaxació del Govern a l'hora de lluitar contra el dèficit, l'Executiu de Rajoy es va posar mans a l'obra i va oferir un ventall de mesures per valor estimat de 10.000 milions, el gruix dels quals eren 6.000 milions extra assolits mitjançant el restabliment de l'obligació de les grans empreses d'anticipar Impost de Societats.

No obstant això, la Comissió Europea ho considera insuficient, de manera que demana mesures d'ajustament reals de valor equivalent per 2017. Fonts oficials del Ministeri d'Economia asseguren que la negociació continua oberta, i el ministre en funcions, Luis de Guindos, encara confia en arribar a un acord per evitar retallades.

QUÈ OPINEN ELS ECONOMISTES DE LA MULTA?

D'altra banda, segons diu El País, un grup de 20 economistes s'ha pronunciat contra la possible multa que pot imposar Brussel·les a Espanya. Es tracta d'experts de tendències i nacionalitats diverses que coincideixen en que imposar ara més austeritat a Espanya i Portugal resultaria contraproduent en la tessitura actual, amb els riscos econòmics i polítics que estan a l'aguait.

Sigui com sigui, Espanya i Portugal coneixeran la setmana que ve la decisió de Brussel·les, si hi haurà multa o no. I si n'hi ha, pot ser mínima o fins i tot nul·la. Però sí que hi haurà altres conseqüències: es congelaran 1.100 milions en fons europeus i s'estrenyerà la vigilància sobre la política fiscal espanyola, de nou sota tutela de la UE.

Últimas noticias