El Govern aprova la major pujada de l'SMI en 41 anys: 900 euros per a 2019
Suposa un augment del 22,3% respecte a la seva actual quantia
Actualitzat : 16:06
El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres a Barcelona el Reial Decret pel qual el salari mínim interprofessional (SMI) pujarà a 900 euros mensuals per catorze pagues a partir de l'1 de gener, xifra que suposa un augment del 22,3% respecte a la seva actual quantia i la seva major alça des de 1977, segons ha destacat la ministra d'Educació i portaveu del Govern, Isabel Celaá.
Aquest increment de l'SMI és fruit de l'acord que va aconseguir l'Executiu amb Units Podem per als Pressupostos Generals de l'Estat de 2019 i beneficia, segons ha explicat el Govern, a gairebé 2,5 milions de treballadors, més de la meitat d'ells, dones.
Amb aquesta mesura, l'Executiu de Pedro Sánchez pretén impulsar el consum
Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, Celaá ha ressaltat, a més, que aquesta pujada situa el salari mínim d'Espanya a una mitjana del 80,6% en relació a Europa i afavorirà al 56,74% de les dones, enfront del 43,26% d'homes.
"L'alça consolida els esforços del Govern per una ocupació digna i augmenta el nivell de vida de les persones amb pitjors retribucions", defensa el gabinet socialista, que ha explicat que pretén impulsar el consum amb la pujada de l'SMI. Però, a més, ha esgrimit que aquesta alça salarial suposarà una major recaptació de cotitzacions per a la Seguretat Social, contribuint així a "garantir la sostenibilitat" del sistema.
El SMI anual se situarà als 12.600 euros el proper any. La quantia del salari mínim s'aprova habitualment per decret a finals de desembre, per a la seva entrada en vigor l'1 de gener de l'any següent.
Per sectors, el comerç a l'engròs i al detall (18,8%), el d'activitats administratives i auxiliars (14%) i el d'hostaleria (10,8%), són els principals sectors beneficiats per la pujada. La segueixen serveis (7,7%), activitats sanitàries i de serveis socials (6,85), administració pública i defensa i seguretat social obligatòria (6,8%), activitats professionals, científiques i tècniques (6,3%), educació (6,2%) i la indústria manufacturera (6%), ha explicat el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.
L'objectiu del Govern és que aquesta pujada ajudi al desenvolupament sostenible, la creació d'ocupació i la recuperació econòmica, perquè es tradueixin en "una progressiva reducció de la pobresa i de les desigualtats salarials, ajudant a promoure un creixement sostingut, sostenible i inclusiu ".