El Govern aprova i envia al Congrés la primera pota de la reforma de les pensions

La intenció és que entri en vigor abans del final d'any

Per

Bolsamania | 24 ago, 2021

El Govern ha donat llum verda al projecte de llei que conté el primer bloc de mesures dirigides a reformar el sistema públic de pensions aquest dimarts al primer Consell de Ministres després de les vacances. L'objectiu de l'Executiu és que passi el tràmit al Congrés dels Diputats perquè entri en vigor abans del final d'any.

La ministra de Política Territorial i portaveu de Govern, Isabel Rodríguez, ha recordat durant la roda de premsa posterior a la reunió que aquestes reformes són imprescindibles, ja que formen part dels compromisos adquirits per Espanya amb la Comissió Europea en el marc del programa de rececpción de fons europeus per al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

La nova regulació suprimeix els aspectes més polèmics de la reforma que va fer el govern de Mariano Rajoy el 2013, entre les quals hi ha l'índex de revalorització de les pensions (IRP), que limita la seva pujada anual a un 0,25% quan hi ha dèficit, i el factor de sostenibilitat, que serà reemplaçat per un nou mecanisme d'equitat intergeneracional.

"ÉS UNA RAÓ DE JUSTÍCIA DESPRÉS D'UNA DÈCADA D'INCERTESA"

"És una raó de justícia després d'una dècada d'incertesa", ha defensat Rodríguez, que creu que la reforma "recupera el consens i el diàleg social en el marc del Pacte de Toledo" i suposa "recuperar el valor del que és públic i la tranquil·litat dels pensionistes d'avui i dels de demà".

Les mesures són fruit de l'acord del Govern amb els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepime, a partir de les noves recomanacions del Pacte de Toledo aprovades la tardor passada pel Congrés.

A més de la recuperació de l'IPC com a referència a l'hora de pujar any rere any les pensions i derogar el factor de sostenibilitat, la reforma introdueix incentius per endarrerir la jubilació de manera voluntària i revisa el model de jubilacions anticipades per tal d'apropar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal.

Entre elles, un xec de fins a 12.000 euros o un 4% de pensió addicional de per vida, l'eliminació d'excepcions en les clàusules de jubilació forçoses o la millora i flexibilització de coeficients reductores en les jubilacions anticipades, tal com ha dit la portaveu de l'Executiu.

Així mateix, es preveu un nou mecanisme per substituir el derogat factor de sostenibilitat, un nou mecanisme d'equitat intergeneracional, per al qual el Govern es dona un termini per acordar-ho en el marc del diàleg social. La previsió del Govern passa per poder introduir aquesta regulació via esmenes en la tramitació parlamentària d'aquesta reforma.

EL GOVERN DIU QUE "ÉS SUSCEPTIBLE DE SER MILLORAT" AL CONGRÉS

Precisament per aquesta tramitació parlamentària ha estat preguntada Isabel Rodríguez, després de les crítiques rebudes pel ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la seva presentació de les mesures acordades. No solament del PP, Vox i Ciutadans, sinó també de socis parlamentàries del Govern, com Esquerra Republicana, el PNB o EH-Bildu.

Rodríguez ha recordat que l'acord de pensions està "precedit per l'acord del Pacte de Toledo en el qual van estar-se la majoria" de formacions parlamentàries, però que, a més, "està avalat i recolzat pel diàleg social".

"Crec que això ha de ser pres en compte per part de tots els grups polítics al Parlament", ha assenyalat i, fins i tot, el projecte de llei, ha dit, "és susceptible de ser millorat en la tramitació parlamentària". "Espero que s'intensifiquin aquests treballs", ha dit Rodríguez.

Últimas noticias