El Govern i agents socials aborden la futura reforma de les pensions

José Luis Escrivá, es reunirà aquest dimarts, 13 d'octubre, amb patronal i sindicats

Per

Europa Press | 13 oct, 2020

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, es reunirà aquest dimarts, 13 d'octubre, amb patronal i sindicats per començar a abordar la futura reforma del sistema de pensions just quan les negociacions de la Comissió Parlamentària del Pacte de Toledo han entrat en la seva recta final.

La reunió se celebrarà a les 19.00 hores i hi assistiran, entre d'altres, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i els líders de CCOO, UGT, CEOE i Cepyme, Unai Sordo, Pepe Álvarez, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament.

La idea d'aquesta trobada, segons van indicar a Europa Press fonts del Govern, és traslladar als agents socials les propostes de l'Executiu basades en les recomanacions en que està treballant el Pacte de Toledo, per a conèixer la seva valoració sobre aquest tema.

Escrivá va afirmar la setmana passada que preveu incloure la reforma de pensions al Pla Nacional de Recuperació, de cara a rebre fons per a afrontar la crisi de la Covid, i que espera treure del sistema públic de pensions totes les despeses de la Seguretat Social identificats com a impropis durant tota la legislatura, fins a 2023.

El ministre espera traspassar a Pressupostos Generals de l'Estat uns 23.000 milions d'euros, muntant identificat com a despeses que no han d'afrontar-se amb cotitzacions socials, amb una primera factura per als pròxims comptes públics en les quals treballa el Govern.

Així, va assegurar que en el sostre de despesa aprovada per l'Executiu la setmana passat "hi ha una provisió significativa perquè en el Pressupost de 2021 es materialitzi un important ajust".

"Farem un primer pas una vegada ens el recomani el Parlament, però preventivament el sostre de despesa ha deixat espai suficient perquè això sigui així", ha asseverat Escrivá, abans de postil·lar que espera "anar ordenant tot el sistema d'ingressos i despeses en aquesta legislatura completament".

"HEM D'EXPLICAR QUÈ FAREM AMB LES PENSIONS"

Escrivá va reivindicar que "no hi ha millor moment que aquest per a tancar el consens" entorn de les pensions, reconeixent que tant el Congrés, en el Pacte de Toledo, com el Govern, estan "accelerant" els seus treballs per a "donar seguretat i eliminar elements de dubtes" respecte al futur del sistema als pensions actuals i del futur.

"Hem d'explicar què farem amb les pensions, és una de les reformes estructurals que s'han identificat i que ens demanen des de Brussel·les", ha dit, assenyalant que, per tant, "és molt oportú" que el Pacte de Toledo sigui "a punt" de tancar un acord.

És més, va assegurar que el Govern compta amb un "pla bastant avançat" que podrà "incoporar dins dels plans que van al Pla de Recuperació. El titular de Seguretat Social ha citat la desaparició del dèficit del sistema i el manteniment del poder adquisitiu com els dos principals objectius de l'Executiu en la reforma de pensions, al costat de l'acostament de l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal i el foment de sistemes complementaris.

Respecte al retard de l'edat de jubilació i la prolongació de la vida laboral, Escrivá ha reiterat en diverses ocasions que els incentius actuals estan mal dissenyats i han de corregir-se perquè no siguin regressius, sinó neutrals o eventualment progressius". En la seva opinió, existeix "molt de marge d'actuació" en aquest camp i la seva idea és oferir propostes concretes sobre aquest tema.

En allò que es refereix al foment de sistemes complementaris, el seu objectiu és aconseguir que aquests plans comencin a constituir-se entre persones "amb rendes baixes i mitjanes", en una "aposta pels plans d'ocupació a través de la negociació col·lectiva i els plans complementaris".

ELS SINDICATS DEMANEN DEROGAR LA REFORMA DE 2013

Des dels sindicats es veu fonamental per a abordar la reforma de les pensions tenir present l'acord de 2011, signat entre les organitzacions sindicals i empresarials, que contemplava el retard de la jubilació fins als 67 de manera gradual, fins a l'any 2027.

Igualment, UGT i CCOO veuen necessari derogar la reforma de 2013, que desvinculava l'actualització de les pensions de l'IPC, i eliminar definitivament l'anomenat factor de sostenibilitat, l'aplicació de la qual està suspesa fins a 2023.

La negociació sobre pensions amb sindicats i empresaris arrenca just quan la Comissió de seguiment i avaluació dels acords del Pacte de Toledo ha encarat la recta final cap a la renovació definitiva de les seves recomanacions.

Els grups estan treballant amb l'esborrany que ja tenien en la passada legislatura per no perdre tots els avanços que es van aconseguir en aquell moment.

Malgrat la resistència de molts portaveus, especialment entre les persones més veteranes de la comissió, a marcar temps, diversos representants dels grups han anunciat la inevitabilitat d'un acord imminent per a tancar les recomanacions.

"Mes, mes i mig" o "dues o tres setmanes" són alguns dels terminis que han donat a Europa Press portaveus en converses informals, i en els quals comenten que el Govern, a més d'estar interessat a presentar un acord, també busca escometre reformes en el sistema públic de pensions en els seus pròxims Pressupostos, amb les primeres mesures.

És el cas, per exemple, de l'esmentada operació per a treure dels comptes de la Seguretat Social els identificats com a despeses impròpies, que han de passar a finançar-se via Pressupostos i que ronden els 20.000 milions d'euros --el ministre José Luis Escrivá va xifrar en prop de 23.000 milions despeses "indiscutiblement impròpies" davant la pròpia Comissió--.

Últimas noticias