El Govern avisa que podria intervenir més en l'economia per la crisi

Ábalos assegura que caldrà repartir entre tots "el cost" de la crisi i l'aturada econòmica

Per

Europa Press | 06 abr, 2020

El Govern considera que haurà d'intervenir més en l'economia per afrontar l'impacte causat per la crisi sanitària del coronavirus i la paralització d'activitats, segons va afirmar el ministre de Transports, José Luis Ábalos.

"No hi ha lloc per a les ortodòxies ideològiques, aquesta crisi requereix que els governs assumeixin un paper més actiu en l'economia", va indicar Ábalos en una compareixença amb els altres tres ministres que tenen competències delegades durant l'estat d'alarma.

"I això no és només una apreciació personal o del Govern, és un diagnòstic que arriba fins i tot des de les tribunes ideològiques del liberalisme", va afegir el ministre, que va assegurar que les decisions que està prenent l'Executiu no són "capritxoses o arbitràries".

A l'àmbit de l'economia, va indicar que el Govern "ha hagut pràcticament de parar l'economia per protegir la salut". "Hem practicat una operació quirúrgica a l'economia mitjançant la hibernació de les activitats no essencials, i mantenir les feines imprescindibles, les constants vitals", va exemplificar.

Ábalos va dir que és "evident" que aquesta crisi tindrà "costos", si bé va assegurar que "el treball del Govern" serà "minimitzar aquests costos i fer-ne un repartiment just entre activitats, sectors econòmics, sectors socials i generacions".

En aquest punt, el ministre va recordar la conjuntura d'"excepcionalitat" actual, "el moment més greu de la nostra història recent", en què es "necessita frenar per tenir cura de nosaltres mateixos i dels altres, sobretot els més vulnerables, i per garantir l'eficàcia del sistema sanitari".

"Hem de ser conscients de la realitat a què ens enfrontem", va dir, i va considerar que davant d'aquesta, "tots estem obligats a estar a l'altura".

"Les crítiques constructives mai no sobren, sempre que no soscavin la unitat d'acció davant la pandèmia", va remarcar en referència a les crítiques dels diferents partits de l'oposició.

PACTES DE LA MONCLOA

En aquest punt de crida a la unitat, Ábalos es va referir als Pactes de la Moncloa per recordar el component que van incloure per salvaguardar la democràcia per la via de la bonança econòmica; "es tractava d'evitar que la situació econòmica afectés el desenvolupament de la democràcia".

Així, davant les actuals apel·lacions a reeditar aquests pactes per rellançar l'economia després de la crisi, el ministre va demanar "no descurar l'element democràtic que van tenir", en resposta al rebuig del líder de Vox, Santiago Abascal, a atendre les crides del president del Govern, Pedro Sánchez.

"Els Pactes de la Moncloa van procurar reforçar la democràcia i els drets civils, a més a la bonança econòmica", va recordar Ábalos. "Llavors, com ara, també necessitem concertació per rellançar l'economia, al marge d'aquells que no volen la democràcia en aquest país", va afegir.

Últimas noticias