El Fòrum de Davos situa Espanya a la cua de les economies avançades en reducció de la desigualtat
L'Índex de Desenvolupament Integrador (IDI) analitza 103 països pel que fa al seu rendiment en tres pilars: creixement i desenvolupament, inclusió i equitat intergeneracional
- L'IDI arriba aquesta conclusió en analitzar el PIB per càpita, l'ocupació, la productivitat laboral, l'esperança de vida sana, els ingressos mitjans per llar, entre d'altres aspectes
- En castellano: El Foro de Davos sitúa a España a la cola de las economías avanzadas en reducción de la desigualdad
Espanya ocupa el vint-i-sisè lloc entre vint-i-nou economies avançades a l'hora de traduir les seves polítiques en una reducció de la desigualtat per tal de crear una societat més incloent, segons un informe publicat aquest dilluns pel Fòrum Econòmic Mundial en vigílies de l'inici de la reunió anual.
L'Índex de Desenvolupament Integrador (IDI) analitza 103 països pel que fa al seu rendiment en tres pilars: creixement i desenvolupament, inclusió i equitat intergeneracional. D'aquests tres àmbits, Espanya se situa al vint-i-cinquè lloc en inclusió, al vint-i-quart en creixement i desenvolupament, i al vint-i-segon en equitat intergeneracional.
L'IDI arriba aquesta conclusió en analitzar el PIB per càpita, l'ocupació, la productivitat laboral, l'esperança de vida sana, els ingressos mitjans per llar, la taxa de pobresa, l'estalvi net ajustat, el deute públic, la ràtio de dependència demogràfica, la intensitat de carboni i l'ingrés nacional brut.
El resultat de la seva anàlisi de 103 països mostra que durant els últims cinc anys, tot i la recuperació de l'economia mundial, la inclusió social ha empitjorat o romàs sense millores en 20 de les 29 economies avançades i que l'equitat intergeneracional s'ha deteriorat en 56 de 74 països emergents.
Com descriu el comunicat de World Economic Forum, "les economies donen prioritat a polítiques que apuntalen un creixement a curt termini per sobre de la inclusió i la sostenibilitat, i això malgrat les inquietuds que hi ha sobre la desigualtat social". Durant els últims cinc anys només 12 dels 29 països avançats han aconseguit reduir la pobresa i només vuit van registrar una reducció de la desigualtat per ingressos.
Les deu economies que es troben al capdavant d'aquest rànquing són Noruega, Islàndia, Luxemburg, Suïssa, Dinamarca, Suècia, Holanda, Irlanda, Austràlia i Àustria. De les economies del G7, Alemanya (12), obté el millor rànquing, seguit de Canadà (17), França (18), el Regne Unit (21), els Estats Units (23), Japó (24) i Itàlia (27).
D'altra banda, segons l'Índex de Desenvolupament Integrador (IDI), els deu països emergents més incloents destaquen a la posició sisena Panamà, a la vuitena Uruguai i a la novena Xile. Aquests països llatinoamericans comparteixen el rànquing amb Lituània, Hongria, Azerbaidjan, Letònia, Polònia, Croàcia i Romania.