L'FMI estima una caiguda del PIB del 8% i un atur de gairebé el 21% per a Espanya al 2020

L'organisme ha empitjorat les seves previsions per a Espanya al 2020 de manera significativa

Per

Europa Press | 14 abr, 2020

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha actualitzat aquest dimarts les seves estimacions macroeconòmiques per a Espanya, que han empitjorat de manera significativa com a resultat de l'impacte del coronavirus Covid-19, de manera que ara espera que el país tanqui el 2020 amb un atur del 20,8% i una caiguda del producte interior brut (PIB) del 8%.

Són les pitjors dades macro registrades per Espanya des de fa molts anys. Si s'arribés a confirmar la contracció del 8% de l'economia, seria la pitjor dada registrada en tota la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística, que va començar en 1970, i, probablement, la major contracció experimentada al país des de la Guerra Civil.

A l'informe bianual de l'FMI 'Perspectiva Econòmica Mundial', l'organisme ha revisat en 9,6 punts percentuals a la baixa la previsió del PIB per a Espanya per a 2020. En 2021, el creixement serà del 4,1%, la qual cosa suposa una correcció a l'alça de 2,7 punts respecte a les estimacions de gener.

“Les previsions del FMI, en línia amb les d'altres organismes, apunten a una intensa caiguda de l'activitat al 2020 coherent amb les fortes mesures de contenció adoptades pel Govern per frenar la propagació de la pandèmia i, posteriorment, un repunt a partir del quart trimestre amb una recuperació important al 2021, confirmant així que estaríem parlant d'una crisi intensa, però de durada limitada", segons han valorat fonts del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

"És una crisi com cap altra", ha assegurat per la seva part l'economista cap del FMI, Gita Gopinath, qui ha alertat que, a la magnitud del 'xoc', cal sumar la incertesa sobre la seva durada o intensitat.

"És molt probable que l'economia global experimenti la seva pitjor recessió des de la Gran Depressió [dels anys 30], sobrepassant la crisi financera global de fa una dècada. Es preveu que la Gran Reclusió, com es podria anomenar, disminuirà el creixement global de manera dramàtica", ha agregat Gopinath.

La contracció d'Espanya entre els països serà la segona més gran d'entre les principals economies europees, només per darrere d'Itàlia (-9,1%). França i Alemanya experimentaran un descens del 7,2% i del 7%, respectivament.

Al conjunt de la zona euro, el PIB caurà un 7,5% i repuntarà un 4,7% al 2021. Per països, l'enfonsament més greu serà a Grècia, el PIB del qual es contraurà un 10%. Per darrere se situaran Itàlia, Letònia (-8,6%) i Lituània (-8,1%). En cinquena posició, Espanya i Eslovènia, amb un -8%.

TAXA D'ATUR

El desequilibri econòmic d'Espanya a conseqüència de la pandèmia del coronavirus també s'estendrà a altres variables, com la taxa de desocupació o la inflació.

Pel que fa al mercat laboral, Espanya registrarà una de les pitjors correccions del seu entorn. Mentre que 2019 va tancar una taxa de desocupació del 14,1%, al 2020 arribarà al 20,8%. De cara a 2021 millorarà la situació, però tot i així es mantindrà al 17,5%.

A Itàlia, l'atur creixerà del 10% al 2019, fins a un 12,7% al 2020. Al 2021 caurà fins al 10,5%. A França l'atur arribarà al 10,4%, gairebé dos punts més que l'any passat, i a Alemanya amb prou feines pujarà set dècimes, fins al 3,9%.

La xifra més elevada de l'eurozona continuarà sent la de Grècia, l'atur de la qual passarà del 17,3% al 22,3%, mentre que la principal alça en punts percentuals serà la de Portugal, la taxa de la qual escalarà des del 6,5% fins al 13,9%.

Pel que fa als preus, l'FMI ha revisat els pronòstics d'Espanya i espera que registri una deflació del -0,3% en 2020, mentre que al 2021 tornarà a una inflació del 0,7%.

Al conjunt de l'eurozona, els preus pujaran dues dècimes enguany i un punt percentual al 2021. Itàlia registrarà una alça de preus del 0,2%, mentre que França i Alemanya tancaran enguany amb una inflació de tres dècimes cadascun.

Últimas noticias