El famós economista Arthur Laffer avisa que s'acosta una "dècada de deute"
Com a part del PIB global, el deute ha augmentat al 336%
L'economista Arthur Laffer, famós per haver desenvolupat la Corba de Laffer, ha advertit que el món s'enfronta a una crisi de deute durant els propers 10 anys i que no s'acabarà bé, amb els préstecs globals aconseguint un rècord de 307,4 bilions de dòlars al setembre passat.
En declaracions a CNBC, Laffer, que és president de la companyia d'inversions Laffer Tengler, ha afirmat que "els propers 10 anys seran la dècada del deute". A parer seu, el deute a nivell global està arribant a un punt crític. "No s'acabarà bé", ha assegurat.
Tant els països amb ingressos alts com els mercats emergents han vist un augment substancial dels deutes, que han crescut en 100 bilions de dòlars des de fa una dècada, alimentat en part per un entorn de tipus d'interès elevats.
Com a part del PIB global, el deute ha augmentat fins al 336%. Això es compara amb una ràtio de deute respecte a la mitjana del PIB del 110% el 2012 per a les economies avançades i del 35% per a les economies emergents. Segons l'informe més recent de seguiment de deute global de l'Institut de Finances Internacionals, recollit per CNBC, va ser del 334% al quart trimestre del 2022.
Per complir els pagaments del deute, s'estima que al voltant de 100 països hauran de reduir la despesa en infraestructura social crítica, incloent-hi salut, educació i protecció social.
Els països que aconsegueixin millorar la seva situació fiscal es podrien beneficiar atraient ocupació, capital i inversió de l'estranger, mentre que aquells que no ho facin podrien perdre talent, ingressos i més, ha avisat Laffer.
"Esperaria que alguns dels països més grans que no abordin els seus problemes de deute tinguin una lenta mort fiscal", ha explicat Laffer, afegint que algunes economies emergents "podrien, molt possiblement, declarar-se en fallida".
L'economista ha advertit que el pagament del deute es convertirà en un problema més gran a mesura que la població dels països desenvolupats continuï envellint-se i els treballadors es tornin més escassos.
"Hi ha dues maneres principals d'abordar aquest problema: augmentar impostos o fer créixer l'economia més ràpid que com s'acumula el deute", ha afirmat.