L'euro i la lliura tornen a accelerar contra un dòlar dinamitat pels entrebancs als estímuls
Les ajudes d'1 bilió de dòlars, estancades al Congrés
El dòlar torna a veure caigudes aquest dimecres, especialment davant la lliura i l'euro, i cedeix terreny, dinamitat pel prolongat debat al Congrés dels EUA sobre el paquet d'estímul fiscal addicional d'1 bilió de dòlars. Aquesta ajuda, que se sumaria als 3 bilions injectats ja fins ara per pal·liar els estralls del coronavirus a l'economia estatunidenca, està estancada per falta d'acord entre demòcrates i republicans. Els analistes assenyalen aquest motiu com un dels principals llastos del ‘bitllet verd’.
Així, l'euro acaba de superar, novament, la zona de 1.1800, després d'un dimarts de dubtes. Una altra vegada l'euro apunta a 1.1850, nivell de resistència que, si el supera, podria acostar-ho als màxims de dos anys que va tocar el divendres passat en 1.1906. Les dades macro d'aquest dimecres han donat un cert impuls a la divisa comunitària, ja que suggereixen una recuperació a dues velocitats.
Així, l'activitat del sector privat de la zona euro s'ha accelerat al juliol més enllà de les expectatives preliminars, assolint el ritme d'expansió més alt des de juny de 2018, segons reflecteix l'índex compost de gestors de compres (PMI), que es va situar en 54,9 punts des dels 48,5 del mes anterior, amb una clara diferència en la intensitat del rebot entre les grans economies centrals, França i Alemanya, i les perifèriques, Itàlia i Espanya.
“La lliura esterlina apunta als seus màxims de la setmana anterior, 1.3165, que si els supera també li donarà un fort impuls alcista, cap la zona de 1.3240, on l'encreuament GBP/USD va deixar un gap al començament de l'any”, assenyala Adrián Aquaro, analista de Trader College.
La lliura ha tingut una forta recuperació respecte del dòlar aquests últims mesos. Al juliol va registrar el seu augment mensual més fort en més d'una dècada, encara que Stephen Gallo, cap europeu d'estratègia canviària de BMO Financial Group, assenyala que l'augment va tenir més a veure amb la feblesa del dòlar que amb la fortalesa de la lliura.
"Es tracta del dòlar", afirma Gallo. "El Congrés porta més o menys un mes tractant d'aprovar un paquet d'estímul fiscal agressiu i es pot rastrejar aproximadament el començament de la caiguda del dòlar fins a l'inici d'aquestes converses“, assegura l'analista.